Berlin

Merkel obećala njemačku podršku SAD-u u rješavanju globalnih problema

Kancelarka Angela Merkel obećala je SAD-u da će Njemačka pružiti dodatnu podršku u bavljenju međunarodnim krizama tijekom posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Berlinu.
Vijesti / Svijet | 08. 11. 2019. u 20:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: KAY NIETFELD / DPA / AFP / Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki državni sekretar Mike Pompeo

Kancelarka Angela Merkel obećala je SAD-u da će Njemačka pružiti dodatnu podršku u bavljenju međunarodnim krizama tijekom posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Berlinu.

Merkel je navela Afganistan, Siriju, Libiju i Ukrajinu kao primjere sukoba u čijem rješavanju Njemačka igra aktivnu ulogu.

Pompeo je pohvalio američku suradnju s Njemačkom i nazvao je Merkel velikom prijateljicom Sjedinjenih Država, rekavši kako Njemačka ostaje bitan partner za SAD.

Šef američke diplomacije također je pohvalio snažan i sve veći doprinos Berlina NATO-u.

Pompeo je ranije tijekom dana kritizirao Rusiju i Kinu za autoritarnost dok se sastao s njemačkim čelnicima u posjeti koja se podudara s 30. godišnjicom pada Berlinskog zida.

Pompeo je također upozorio Berlin protiv uključenja kineskog tehnološkog diva Huawei u njemačku 5G mrežu.

Uprkos upozorenju, Merkel je izjavila kako Njemačka neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže nakon sastanka s Ursulom von der Leyen, budućom predsjednicom Europske komisije.

Merkel je izjavila da je bitno za Berlin da bude u stanju ocjeniti razne kompanije, ali "mi nećemo postavljati posebne uslove za pojedine providere".

On nije direktno odgovorio na pitanje je li je NATO "klinički mrtav" kako je sugerirao francuski predsjednik Emmanuel Macron. Jednostavno je izjavio da se ta vojna alijansa mora razvijati kako bi odgovorila na današnje izazove.

Diplomatski odnosi između SAD i Njemačke prolaze kroz krizni period tijekom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji često kritikuje Berlin zbog malih ulaganja u vojsku i zbog plinovoda Sjeverni tok 2 koji dovodi plin iz Rusije, kao i zbog njegovih prijetnji EU kaznenim tarifama.

Pompeo planira napustiti Njemačku neposredno uoči službene proslave godišnjice pada Berlinskog zida, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close