Zabrinutost

Merkel Nijemce upozorila na tešku jesen i zimu

''Stanje je ozbiljno. Nepromijenjeno ozbiljno a moramo računati s tim da bi u sljedećim mjesecima moglo postati još teže'', rekla je Merkel.
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom svoje redovite ljetne konferencije za tisak građane Njemačke u petak upozorila na teško predstojeće razdoblje u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.

''Stanje je ozbiljno. Nepromijenjeno ozbiljno a moramo računati s tim da bi u sljedećim mjesecima moglo postati još teže'', rekla je Merkel na svojoj tradicionalnoj ljetnoj konferenciji za tisak.

Ona je rekla kako ''zabrinuto'' gleda na jesen i zimu kada će se mnogi opet više zadržavati u zatvorenim prostorima.

Ona je rekla kako uvijek iznova treba prilagođavati nove mjere u borbi protiv pandemije ali je dodala da je iznenađena porastom broja novih zaraza što je povezano s brojnim povratnicima iz epidemiološki rizičnih područja među koje Njemačka ubraja i Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

"Nismo očekivali da će ljudi u tolikom broju putovati u rizična područja'', rekla je Merkel.

Unatoč svemu ona je zadovoljna načinom kojim su politika i građani prihvatili borbu protiv koronavirusa.

''Pokazalo se da Njemačka ima snažan zdravstveni sustav. Građani su pokazali razum, odgovornost i suosjećanje'', zaključila je kancelarka, prenosi Hina.

Njoj je, kako je rekla, stalo do toga da se i u predstojećem razdoblju „zadrži društvena homogenost“ te ukazala na posebnu osjetljivost pojedinih društvenih skupina poput starih i bolesnih.

''Na njih moramo posebno paziti“, rekla je Merkel te dodala kako isto tako ne bi trebalo dopustiti da djeca, zbog otežane nastave, ne postanu ''žrtve pandemije''.

Gospodarski gledano cilj vlade Angele Merkel je ''sačuvati radna mjesta i spriječiti stečajeve''.

''Sada moramo posebno ulagati u tehnologije budućnosti, digitalizaciju i u klimatski neutralne projekte'', rekla je Merkel.

Ona je izrazila nadu da će krizni fondovi Europske unije „početi djelovati 2021.“

''Zemlje članice EU-a s nestrpljenjem čekaju na ova sredstva“, rekla je Merkel, koja je dodala kako ''si je drukčije zamišljala'' njemačko predsjedanje Vijećem EU-a.

Na kraju je zaključila kako njezina poznata rečenica s početka izbjegličke krize prije pet godina, ''Uspjet ćemo!'' ''ne funkcionira'' kada je u pitanju koronakriza.

„Svaka kriza ima svoje izazove i jezik“, zaključila je njemačka kancelarka.

Kopirati
Drag cursor here to close