Nakon 13 godina

Merkel najavila još jedan kraj

Merkel je to objavila nakon nedjeljnih izbora u saveznoj državi Hesen…
Vijesti / Svijet | 29. 10. 2018. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da neće tražiti reizbor kao stranačka čelnica i da je njen četvrti kancelarski mandat ujedno i posljednji, otvarajući put za okončanje 13-godišnje ere u kojoj je ona dominirala europskom politikom.

Merkel (64), čelnica je konzervativnih kršćanskih demokrata (CDU) od 2000. i kancelarka je od 2005. Njena odluka da odstupi s čela CDU uslijedila je nakon što je stranka doživjela još jedan gubitak na regionalnim izborima.

Merkel je to objavila nakon nedjeljnih izbora u saveznoj državi Hesen, na kojima je CDU zauzela prvo mjesto, ali je zabilježila značajan pad podrške od proteklih izbora u 2013.

''Imam čvrsto uvjerenje kako je danas došlo vrijeme da se otvori novo poglavlje'', izjavila je Merkel, ozbiljnog ali mirnog izraza lica, novinarima nakon sastanka čelništva CDU u Berlinu.  


Izvlačeći zaključke o posljedicama izbornih rezultata CDU u Hesenu i nezadovoljstva njenom koalicijom, ona je kazala: ''Prvo, na stranačkom kongresu CDU u Hamburgu u prosincu neću se prijaviti kao kandidat za predsjedavajućeg CDU''.

''Drugo, ovaj četvrti mandat ujedno je i moj posljednji na položaju njemačkog kancelara. Na saveznim izborima u 2021. ja se neću natjecati'', kazala je Merkel, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close