Telefonski razgovor

Merkel i Abe traže snažniju rezoluciju UN-a o sankcijama protiv Sjeverne Koreje

Vijesti / Svijet | 06. 09. 2017. u 06:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski premijer Shinzo Abe i njemačka kancelarka Angela Merkel dogovorili su se tražiti snažniju rezoluciju UN-a o sankcijama protiv Sjeverne Koreje nakon nuklearnih testova te zemlje prošlog vikenda, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova.

Šesti nuklearni test Pjongjanga u nedjelju predstavlja prijetnju "ne samo Japanu nego i cijelom svijetu", rekla je Merkel u telefonskom razgovoru koji je trajao 20 minuta Abeu, navodi japansko ministarstvo, piše Fena.

Njemačka čelnica je također rekla Abeu da će pozvati druge čelnike EU-a da zajednički rade na tom pitanju.

Dvoje čelnika također se složilo o važnosti uloga koju Kina i Rusija moraju odigrati u rješavanju pitanja sjevernokorejskog raketnog i nuklearnog programa, prenijela je agencija Dpa.

Abe je u srijedu novinarima izjavio kako želi da Sjeverna Koreja shvati da "neće imati svijetlu budućnost" ako nastavi svojim sadašnjim putem te da želi o Sjevernoj Koreji razgovarati odvojeno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom ovaj tjedan u Vladivostoku, izvijestila je agencija Reuters.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in jučer je na marginama ekonomskog samita u Vladivostoku rekao Putinu da je stanje na Korejskom poluotoku složeno zbog provokacija Sjeverne Koreje i dodao da bi ono, ako Pjongjang nastavi provocirati, moglo postati nepredvidljivo, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close