Sigurnost

Merkel: Džihadisti deportirani iz Turske u Njemačku bit će provjereni

Deportirani će biti procijenjeni u kontraterorističkim centrima kojima upravlja savezna vlada i u pojedinačnim saveznim državama.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2019. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Džihadisti i sumnjive pristalice takozvane Islamske države koji su deportirani iz Turske u Njemačku bit će podvrgnuti procjenama kako bi se osiguralo da ne predstavljaju nikakvu prijetnju državnoj sigurnosti, izjavila je u petak kancelarka Angela Merkel u Berlinu.

Merkel se obratila novinarima dan nakon što je sedmočlana obitelj, koja prvobitno potiče iz Iraka, doputovala u Berlin. Roditelji su opisani kao pripadnici selefijskog pokreta, i svi članovi obitelji imaju njemačko državljanstvo izuzev oca, navode sigurnosne službe.

Turske vlasti su ih opisale kao "strane terorističke borce".

Deportirani će biti procijenjeni u kontraterorističkim centrima kojima upravlja savezna vlada i u pojedinačnim saveznim državama, priopćila je Merkel.

''Prirodno, bit će osigurano da nikakva prijetnja ne dolazi od tih ljudi'', kazala je ona, dodajući da će, ukoliko ih vlasti budu procijenile prijetnjom, "uobičajena (zakonska) procedura" biti pokrenuta.

Turska također planira deportirati dvije žene udate za borce takozvane Islamske države u Njemačku, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close