'Ode' Britanija

Merkel: Brexit je 'duboki rez' za Europu

''Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije'' - rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Europske unije.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2020. u 21:54 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brexit je "duboki rez" za Njemačku i cijelu Europu, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da očekuje "intenzivne" pregovore o budućem odnosu s Velikom Britanijom.

''Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije'' - rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Istovremeno je naglasila da će Europa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog europskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definiranja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

''Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi'' - rekla je.

''Europska unija garantira nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Europe s preostalih 26 zemalja'' - naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak će postati prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prijelaznog razdoblja do 31. prosinca, ali i između Londona i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close