Odgovor Trumpu

Meksiko tvrdi da sam čini dovoljno u borbi protiv narko-kartela

Američki predsjednik Donald Trump rekao je ovoga tjedna da namjerava meksičke kartele proglasiti terorističkim skupinama, kako bi im mogao nametnuti sankcije.
Vijesti / Svijet | 30. 11. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da je njegova vlada posvećena borbi protiv organiziranoga kriminala, pokušavajući odagnati strah da bi Sjedinjene Države mogle uzeti stvari u svoje ruke u borbi protiv narko-kartela.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je ovoga tjedna da namjerava meksičke kartele proglasiti terorističkim skupinama, kako bi im mogao nametnuti sankcije.

Premda to SAD-u ne daje izravne ovlasti za vojne operacije u Meksiku, mnogi se Meksikanci boje da bi njihov sjeverni susjed mogao to iskoristiti kao izgovor za jednostranu intervenciju.

Andres Manuel Lopez Obrador uzvratio je da neće dopustiti oružanu inozemnu intervenciju stotinu godina nakon zadnjeg osvajačkog pohoda na njegovu zemlju, tvrdeći da njegova vlada čini sve u borbi protiv zločinačkih bandi.

"Naoružani stranci ne mogu intervenirati na našem teritoriju", rekao je, ponudivši umjesto toga suradnju Sjedinjenim Državama nakon što je niz nedavnih sukoba narko-kartela, sigurnosnih snaga i civila pokazalo kolika je moć bandi.

Vlada Lopeza Obradora tvrdi da su im prioritet onemogućavanje dotoka novca narko-kartelima, sprječavanje pranja novca te zaustavljanje krijumčarenja oružja u Meksiko iz SAD-a.

"Meksičko ministarstvo financija zamrznulo je račune 771 osobe i 1057 tvrtki, blokiravši ukupno 274 milijuna dolara", priopćeno je.

Meksički su dužnosnici održali nekoliko sastanaka s američkim kolegama radi dogovora kako zaustaviti krijumčarenje oružja, ističe se u priopćenju, u kojemu se dodaje da je "zadovoljavajući" napredak već postignut.

Trump je nekoliko puta nudio vojnu pomoć u borbi protiv narko-bandi, što je Lopez Obrador svaki put odbio, čak i nakon pokolja američko-meksičke obitelji početkom mjeseca.

Američki ministar unutarnjih poslova William Barr posjetit će Meksiko sljedećeg tjedna kako bi razgovarao o suradnji, rekao je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close