Organizacija i planiranje

Medved nakon preuzimanja Stožera: Na terenu je preko 1.000 ljudi

Istaknuo je da je jučer u potpunosti uspostavljena hitna pomoć i dom zdravlja u Glini.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u srijedu kako Stožer civilne zaštite za obnovu nakon potresa, treći dan od uspostave, ima potpuni uvid u stanje na terenu gdje je više od tisuću pripadnika službi.

Medved je na konferenciji za novinare ustvrdio da je stožer uvezao sve službe koje su na terenu, uključujući Civilnu zaštitu, policiju, Hrvatsku vojsku, vatrogasce, statičare, volontere.

Točnije, na terenu su 91 pripadnik Civilne zaštite, 530 vatrogasaca, 84 HGSS-ovca, 186 policajaca, 483 djelatnika i volontera Crvenog križa, 300 pripadnika Hrvatske vojske, 300 statičara i volonteri, kazao je Medved.

Istaknuo je da je jučer u potpunosti uspostavljena hitna pomoć i dom zdravlja u Glini.

Medved: Danas se očekuje dolazak 30 kontejnera u riječku luku

Istaknuo je kako stožer kontinuirano radi na postavljanju kontejnera za stanovništvo. Iako brojka dostupnih kontejnera nije ni približno tisuću koliko ih je potrebno za one koji su izgubili krov nad glavom, Medved je najavio da se danas očekuje dostava 30 kontejnera u Rijeku.

"Organizirat ćemo žurnu dostavu i raspodjelu po terenu", najavio je.

Kazao je i kako stožer ulaže velike napore kako bi se nabavili dodatni kontejneri.

"Imamo sve opcije, i nabavka i pomoć, sve su opcije aktivirane i cijela je Vlada uključena u ovaj proces, a tijekom dana ćemo imati odluku vezanu za nabavku kontejnera, a uvjeren sam da će ta odluka biti već sutra na sjednici Vlade", rekao je Medved.

Medved je ustvrdio da su predstavnici lokalne vlasti uključeni u sve procese, iako danas nisu bili pozvani na koordinacijski sastanak novog Stožera, što je ranije kritizirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Suradnja sa županom, gradonačelnicima i načelnicima je izuzetno kvalitetna. Oni imaju priliku iznijeti sva bitna pitanja koja ih muče, a po tom modelu ćemo nastaviti i ubuduće”, poručio je Medved, prenosi Hina.

Medved je pozvao na poštivanje svih higijenskih mjera kod pripreme toplih obroka za stanovništvo pogođenih područja. Ustvrdio je da hrana mora biti dostupna svakome čovjeku koji živi na potresom pogođenom prostoru.

Vojska nastavlja s aktivnostima

Medved je izvijestio da je Civilna zaštita jučer postavila 12 kontejnera i jednu kamp kućicu, Hrvatska vatrogasna zajednica provela je jučer 829 intervencija, gdje je angažirano 530 vatrogasaca sa 148 vozila. HGSS je u protekla 24 sata odradio 62 intervencija.

Crveni križ je pružio 145 psiho-socijalnih pomoći, brine o 652 osobe u organiziranom smještaju na osam lokacija, pružili su humanitarnu pomoć od 15,4 tone hrane, 2,9 tona higijenskih potrepština, pripremili su više od 16 000 toplih obroka za stanovništvo i oko 2700 toplih obroka za snage koje su angažirane na saniranju potresa, naveo je među ostalim, Medved.

Na terenu je i Hrvatska vojska, koja nastavlja svoje aktivnosti.

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo primio je više od 21 784 prijava, a provedeno je 7194 pregleda objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close