Tužiteljstvo ICC-a

Međunarodni kazneni sud otvara istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina

Bensouda je u izvještaju istaknula kako vjeruje da je vrijeme da se poduzmu potrebni koraci za završetak preliminarne istrage pokrenute prije pet godina o izraelskim ratnim zločinima.
Vijesti / Svijet | 20. 12. 2019. u 18:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (MKS) Fatou Bensouda poručila je kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina.

Glavna tužiteljica Bensouda uputila je pisanu izjavu o izraelskim ratnim zločinima na palestinskom teritoriju.

Bensouda je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, te poručila kako je uvjerena da postoje "razumni razlozi" za nastavak istrage.

Budući da je palestinska strana ranije podnijela zahtjev za istragu, nije potrebno odobrenje Pretpretresnog vijeća za pokretanje istrage, prenosi Anadolija.

S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Bensouda je također navela kako je zatražila i potvrdu da u teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.

Međunarodni kazneni sud je 16. siječnja 2015. godine donio odluku o pokretanju preliminarne istrage ratnih zločina koje je počinio Izrael.

Tijekom sudskog procesa, osobe za kojima je raspisana potjernica ili izdat nalog za uhićenje mogu biti uhićeni u slučaju da otputuju u zemlju članicu ICC-a.

Tužiteljstvo ICC-a je objavilo izvještaj za 2019. godinu koji je obuhvatio devet zemalja. Bensouda je u izvještaju istaknula kako vjeruje da je vrijeme da se poduzmu potrebni koraci za završetak preliminarne istrage pokrenute prije pet godina o izraelskim ratnim zločinima.

Kopirati
Drag cursor here to close