Nije u interesu pravde

Međunarodni kazneni sud odbio istragu o zločinima u Afganistanu

"Suci su odlučili da istraga o stanju u Afganistanu u ovoj fazi ne bi bila u interesu pravde", navodi se u priopćenju suda u Den Haagu.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2019. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci Međunarodnog kaznenog suda (ICC) odbacili su u petak zahtjev tužitelja da pokrene istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima u Afganistanu od 2003. godine.

"Suci su odlučili da istraga o stanju u Afganistanu u ovoj fazi ne bi bila u interesu pravde", navodi se u priopćenju suda u Den Haagu.

Ta je odluka donesena samo tjedan dana nakon što su Sjedinjene Države ukinule vizu glavnoj tužiteljici Fatou Bensoudi zbog moguće istrage zločina američkih vojnika u Afganistanu.

SAD su prošlog mjeseca najavile vizna ograničenja kako bi spriječile istrage protiv pripadnika svojih oružanih snaga, piše Hina.

Na temelju informacija tužiteljice, sud je zaključio da postoji temelj za razmatranje zločina u Afganistanu. Ali trenutačna situacija u Afganistanu izuzetno otežava istragu i kazneni progon, objasnili su suci.

Tužitelj ICC-a zatražio je u prosincu 2017. dopuštenje sudaca za pokretanje istrage o navodnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. svibnja 2003, uključujući i u državama gdje CIA ima svoje zatvore.

Suci analiziraju sve dokumente dostavljene tužitelju i odlučuju o tome hoće li odobriti pokretanje istrage.

ICC, koji ima 123 članice uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kada neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinitelje.

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice.

Kopirati
Drag cursor here to close