Novichok

Slučaj Skripal: Međunarodna organizacija potvrdila da je korišten ruski bojni otrov

Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja nije imenovala o kojem je otrovu riječ, ali se složila sa nalazima koje je dobila Velika Britanija
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna organizacija za nadzor nad kemijskim oružjem potvrdila je nalaze britanske analize u vezi sa nervnim otrovom koji je korišten u napadu na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, javlja BBC.

Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja nije imenovala o kojem je  otrovu riječ, ali se složila sa nalazima koje je dobila Velika Britanija, prenosi Fena.

Rusija odbacuje odgovornost za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku, dok je Velika Britanija utvrdila da je korišten otrov ruske proizvodnje Novichok. Međunarodna organizacija je provela istragu na zahtjev Londona.

Podsjetimo, ovaj slučaj pokrenulo je ''novi hladni rat'' s Rusijom, te je protekli mjesec 14 država članica EU-a protjeralo rusko diplomatsko osoblje zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripala u Britaniji.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Inače, Sergej Skripal dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin. Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, prema tadašnjim medijskim izvješćima.

Kopirati
Drag cursor here to close