Službene informacije

Među poginulima i ozlijeđenima u Bruxellesu nema hrvatskih državljana

Vijesti / Svijet | 22. 03. 2016. u 15:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema za sada dostupnim informacijama nadležnih belgijskih tijela, u terorističkim napadima u Bruxellesu među poginulima i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Državljani Republike Hrvatske mogu se radi informacija obratiti Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji na telefon: 0032 2 639 2036.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova hrvatskim državljanima u Belgiji, posebno u Bruxellesu, preporučuje krajnji oprez i izbjegavanje mjesta napada i većih okupljanja.

Belgijske vlasti su za područje cijele Belgije podigle razinu opasnosti od terorističke prijetnje na najvišu razinu 4 te preporučuju da se do daljnjeg bez nužne potrebe ne izlazi van.

"Preporučujemo pratiti upute lokalnih vlasti putem radija, televizije i društvenih mreža", navodi MVEP.

Letovi za Bruxelles su otkazani, a za dodatne informacije molimo da hrvatski državljani kontaktiraju zrakoplovne kompanije, dodaje MVEP. Ministarstvo navodi u da su belgijske vlasti otvorile telefonsku liniju za hitne upite: +32 2 506 711.

''Imali smo sreću u nesreći da smo mi svi hrvatski eurozastupnici, asistenti, stažisti i zaposlenici već rano, prije samih napada, bili na poslu tako da nismo bili osobno ugroženi, a prema informacijama koje imamo i ostali Hrvati su na sigurnom. Već sutra ćemo nastojati pronaći evakuacijske puteve prema Hrvatskoj'', istaknula je u razgovoru za Bljesak.info hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica.

Zbog posljednjih terorističkih napada u Bruxellesu hrvatska policija podigla je stupanj sigurnosti, a kontrole su posebno pojačane u zračnim lukama i na graničnim prijelazima, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Stupanj sigurnosti na najviši je stupanj podignut još nakon terorističkih napada u Parizu u studenome prošle godine, a kontrole su dodatno pojačane i nakon atentata u Bruxellesu.

Više europskih zemalja pojačalo je u utorak mjere sigurnosti i kontrole na granicama nakon terorističkih napada u Bruxellesu, pozvavši također na jačanje europske borbe protiv terorizma, javljaju svjetske agencije.

Francuska, Njemačka i Nizozemska te također i Velika Britanija objavile su poduzimanje dodatnih mjera sigurnosti samo nekoliko sati nakon odvojenih atentata, izvedenih u briselskoj zračnoj luci i u metrou, u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 26 ljudi.

U eksploziji na aerodromu u Bruxellesu ozlijeđena su dva putnika iz Srbije, koji su kupili karte preko agencije "Jumbo Travel", a oni nisu životno ugroženi.

U trenutku eksplozije putnici su bili u holu aerodroma, a kako su kazali iz agencije "Jumbo Travel", oni se nalaze u briselskoj bolnici te se očekuje da će sutra iz Bruxellesa doputovati u Beograd, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close