Al Jazeera i AP

Mediji i Amerika prosvjeduju: Izrael tvrdi da je sjedište redakcija korišteno kao štit

Al Jazeera je objavila kako ''obećava da će slijediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke''.
Vijesti / Svijet | 15. 05. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik i izvršni direktor američke novinske agencije Associated Press (AP) Gary Pruitt izjavio je da su šokirani i zgroženi nakon napada izraelske vojske na zgradu u Gazi u kojoj se nalazio i ured AP-a.

Pruitt je u pisanom priopćenju komentirao današnji napad izraelskih snaga u kojem je srušen 13-katni neboder u Gazi u kojem su se nalazili i uredi međunarodnih medijskih kuća, uključujući i televiziju Al Jazeera i agenciju Associated Press.

''Šokirani smo i zgroženi nasuprot krajnje uznemirujućeg izraelskog napada na zgradu u kojoj je bio i ured AP-a'', poručio je Pruitt.

Mreža Al Jazeera je objavila kako najoštrije osuđuje bombardiranje i uništavanje svojih ureda od strane izraelske vojske u Gazi, i to smatra jasnim činom koji sprečava novinare da izvršavaju svoju svetu dužnost informiranja svijeta i izvještavanja o događajima na terenu.

Al Jazeera je objavila kako ''obećava da će slijediti svaki raspoloživi put kako bi izraelsku vladu smatrala odgovornom za svoje postupke''.

Stanovnike i stanare zgrade Al Jalaa, u kojoj se nalaze uredi Al Jazeere, zajedno s glavnim međunarodnim medijima, poput AP-a i Middle East Eye, izraelska je vojska telefonskim pozivom obavijestila da imaju manje od jednog sata da napuste zgradu.

O rušenju zgrade u kojoj su se nalazili uredi nekoliko različitih medijskih kuća, Izraelske obrambene snage oglasile su se na Twitteru tvrdeći kako je Hamas koristio dio zgrade sakrivajući se iz činjenice da se tamo nalaze mediji. 

''Nakon što smo unaprijed uputili upozorenje civilima i nakon što je dano vrijeme za evakuaciju, borbeni avioni IDF-a pogodili su višekatnicu u kojoj se nalazila vojna obavještajna oprema Hamasa. U zgradi su se nalazili uredi medija, iza kojih se Hamas skriva i namjerno koristi kao ljudski štit'', stoji u objavi.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je u subotu da je SAD poručio Izraelu da se mora skrbiti za “sigurnost novinara” pošto je vojska srušila zgradu s uredima stranih medija koji su zbog toga šokirani i duboko uznemireni, no Izrael za takav razvoj optužuje Hamas.

“Izravno smo komunicirali s Izraelcima da je sigurnosti novinara i neovisnih medija najvažnija odgovornost”, napisala je Psaki na Twitteru.

Istodobno, izraelska vojska je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze.

Kopirati
Drag cursor here to close