Stanje na Kosovu dobro

Mediji: London ne dopušta raspravu o Kosovu u Vijeću sigurnosti

London nije kandidirao temu za Kosovo, a i neće, jer smatraju da je stanje na Kosovu dobro, pišu Novosti.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2018. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija, koja od 1. kolovoza preuzima predsjedavanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda namjerava spriječiti da se tijekom kolovoza održi redovna sjednica o situaciji na Kosovu, pišu Novosti, penosi Tanjug.

To bi bilo prvi put da se na East Riveru o ovoj temi ne diskutuje u tromjesečnom intervalu, navodi list.

Prema saznanjima Novosti, trenutno se vodi rasprava o programu rada Vijeća sigurnosti za naredni mjesec i London nije kandidirao temu za Kosovo, a i neće, jer smatraju da je stanje na Kosovu dobro i da za to nema potrebe.

Dačić: Jasna poruka

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić kaže da je to očekivano i da je očigledno da Veliku Britaniju "ne zanima srpski stav".

"To je za nas jasna poruka", istaknuo je Dačić za Novosti.

Izvori lista tvrde da se tome žestoko protive Kina i Rusija, a ishod ove diplomatske bitke trebalo bi biti poznat do kraja ovog tjedna.

Bez obzira na to generalni tajnik UN Antonio Guterres svakako priprema redovan tomjesečni izvještaj o Kosovu.

Prethodna sjednica posvećena Kosovu bila je 15. svibnja i već tada je Beograd došao do informacija da će Velika Britanija pokušati da ovo pitanje skine sa dnevnog reda kada bude na čelu Vijeća sigurnosti UN-a.

Pošto su sada riješili da to provedu u djelo, Srbija je poslala upozorenje da će ovaj čin tretirati kao antisrpski akt, pišu Novosti.

Zapadne zemlje želje manje sjednica o Kosovu

Međutim, prema navodima lista, ako u kolovozu ne bude bilo rasprave o Kosovu, moglo bi se lako dogoditi da rasprava izostane i u septembru, jer tog mjeseca predsjedava Amerika.

Izvještaji generalnog tajnika UN o stanju na Kosovu su po Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1244 obvezni, ali se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se ukazuje da to treba da bude u odgovarajućim vremenskim intervalima, napominje list.

Britanci, kao i druge zapadne zemlje (SAD Nizozemska, Švedska), već duže ističu da se sjednice Vijeća sigurnosti o Kosovu trebaju prorijediti.

Kako je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom.

To znači da ruski i kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a među 15 članica koje trenutno čine Vijeće sigurnosti UN Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Kopirati
Drag cursor here to close