Konačan razlaz

May: Velika Britanija neće nastojati odgoditi Brexit

Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a u ožujku sljedeće godine i ući u tranzicijsko razdoblje.
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2018. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da njena zemlja neće nastojati odgoditi  "Brexit", čak i ako se London i Bruxelles ne uspiju usugalsiti o pitanjima trgovine i reguliranja granice u Irskoj.

"Malo je vremena, ali produžavanje ili odgađanje ovih pregovora nije opcija", rekla je May u obraćanju na summitu u Salzburgu.

Istaknula je i kako će Velika Britanija napustiti Europsku uniju (EU) 29. ožujka, kako je i planirano, dodajući da je odgovornost na svim stranama da postignu sporazum.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude - Juncker je na početku summita EU-a istaknuo da je sporazum i dalje daleko, napominjući da se o pitanjima trgovine i granice u Irskoj treba još pregovarati.

Istaknuo je kako su različiti scenariji i dalje mogući, uključujući ishod bez postizanja sporazuma Bruxellesa i Londona.

Vlada Therese May suočena je sa sve snažnijim pozivima na novo glasovanje nakon što su objelodanjeni uvjeti britanskih budućih odnosa sa EU-om.

Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a u ožujku sljedeće godine i ući u tranzicijsko razdoblje.

Predsjednici država i vlada članica Europske unije započeli su u četvrtak neformalni summit u austrijskom Salzburgu, a proces istupanja Velike Britanije iz Unije (Brexit) i neregularne migracije su glavne teme.

Kopirati
Drag cursor here to close