Nije uspjela realizirati Brexit

May danas podnosi ostavku, otvara utrku za nasljednika

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je za njenog nasljednika.
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2019. u 10:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da britanska premijerka Theresa May danas podnese ostavku s čela vladajuće Konzervativne stranke, otvarajući utrku unutar stranke za njenog nasljednika, ali ne i glasanje javnosti o novom čelniku zemlje. 

Nije planirano da May (62) održi javni govor danas, ali se očekuje da će potvrditi svoju ostavku u pismu Komitetu 1922 konzervativnih poslanika. 

Ona je objavila namjeru da podnese ostavku u prošlom mjesecu, priznajući da nije uspjela privoliti parlament da odobri sporazum o britanskom napuštanju Europske unije. 

- To što nisam uspjela da realiziram Brexit jeste i uvijek će biti uzrok mog najdubljeg žala - kazala je u emotivnom govoru May pred svojim uredom u Downing Streetu 24. svibnja. 

May će nastaviti da obavlja premijersku dužnost do izbora novog konzervativnog čelnika među stranačkim poslanicima i članovima - u procesu koji bi mogao potrajati do dva mjeseca. 

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je za njenog nasljednika. 

Konzervativni euroskeptici, koji su bili nezadovoljni sporazumom koji je May postigla s EU, pozvali su na njenu ostavku. 

Premijerka je potvrdila u ožujku da će podnijeti ostavku nakon što je parlament odbio po četvrti put njen sporazum s EU. Poslanici su glasali tri puta protiv sporazuma, a četvrti put glasanje nije ni održano zbog rastućeg protivljenja sporazumu. 

U travnju je EU odobrila Britaniji šestomjesečno produženje roka za napuštanje bloka, u nadi da će poslanici pronaći put iz slijepe ulice. Novi rok za Britaniju da napusti EU je 31. listopada, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close