Bliskoistočna (ne)sigurnost

Mattis: Ubojstvo Khashoggija podriva regionalnu stabilnost

Saudijsko državno tužiteljstvo izjavio je da je Khashoggi ubijen s predumišljajem
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2018. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u subotu da ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija podriva bliskoistočnu sigurnost i da će Washington poduzeti dodatne mjere protiv odgovornih za njega.

Ubojstvo kolumniste Washington Posta, Khashoggija, eskaliralo je u krizu za najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Saudijski saveznici bijesno su reagirali prema zemlji koja se smatra ključnom karikom regionalnog bloka koji uživa američku podršku i stvoren je s ciljem odvraćanja rastućeg iranskog utjecaja na Bliskom istoku.

Kažnjeno gonjenje krivaca

Mattis je, međutim, također izjavio da je američko poštovanje saudijskog naroda potkopano, dok je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kazao da će odgovorni za ubojstvo biti kazneno gonjeni u kraljevstvu i da će za istragu trebati vremena.  

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako želi da se slučaj potpuno istraži, istovremeno naglašavajući ulogu Rijada kao saveznika protiv Teherana i islamskih militanata, kao i ključnog kupca američkog oružja.  

''S našim zajedničkim interesom za mir i nepodijeljenim poštovanjem ljudskih prava, ubojstvo Jamala Khashoggija u diplomatskom objektu predmet je velike brige za sviju nas'', izjavio je Mattis na sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu.

''Nepoštovanje međunarodnih normi i vladavine zakona od bilo koje zemlje podriva regionalnu stabilnost u vrijeme kada je ona najpotrebnija'', izjavio je Mattis, koji nijednom nije spomenuo po imenu saudijskog krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

Ubijen s predumišljajem

Saudijsko državno tužiteljstvo izjavio je da je Khashoggi ubijen s predumišljajem, što je u suprotnosti s ranijim zvaničnim objašnjenjem da se ubojstvo desilo slučajno tijekom tučnjave u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijski dužnosnici također su navodili da je on slučajno ubijen u propaloj sigurnosnoj operaciji koja je imala za cilj da on bude vraćen u kraljevstvo.

U govoru na sigurnosnoj konferenciji u Manami, Mattis je naveo listu primjera, kako ga je nazvao, opstruktivnog iranskog ponašanja - u poruci na koju zaljevski saveznici gledaju pozitivno jer dijele slične brige prema rastućem iranskom utjecaju u Siriji i u Iraku.

Iako su to bili najoštriji komentari koje je Mattis dao o Khashoggijevom ubojstvu, on je također istaknuo da dvije zemlje još trebaju surađivati na uvođenju stabilnosti u regiji, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close