Slovačka

Matovič se pohvalio: Doslovno smo otkrili atomsko oružje protiv covida-19

"Doslovno smo otkrili atomsko oružje protiv covida-19", rekao je u petak novinarima premijer Igor Matovič, pohvalivši visok odaziv svojih sugrađana testiranjima provedenim prošli tjedan.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2020. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovačka je u subotu pokrenula drugi krug nacionalnog testiranja na koronavirus, nakon prvog vala koji je prošli tjedan pokazao da je više od jedan posto od 3,6 milijuna testiranih pozitivno, piše HINA.

"Doslovno smo otkrili atomsko oružje protiv covida-19", rekao je u petak novinarima premijer Igor Matovič, pohvalivši visok odaziv svojih sugrađana testiranjima provedenim prošli tjedan.

"Vjerujem da, ako dosegnemo odaziv od dva milijuna ljudi, svi možemo čestitati jedni drugima", rekao je Matovič.

Antigenski testovi daju brze rezultate, ponekad je za njih dovoljno tek nekoliko minuta, no oni se ne smatraju toliko pouzdanima kao PCR testovi, kod kojih se bris nosa i grla šalje na analizu u laboratorij.

Proteklog su vikenda provedena antigenska ispitivanja na 3,6 milijuna ljudi, od kojih je njih 38.359 ili 1,06 posto bilo pozitivno. Slovačka ima ukupno 5,4 milijuna stanovnika.

Stanje se poboljšava

U subotu se testiranje održalo u 45 od ukupno 79 slovačkih okruga s najvišim postotkom pozitivnih slučajeva. Između 8 i 20 sati po mjesnom vremenu Slovaci su se mogli testirati na više od 2700 mjesta u zemlji.

Slovačke vlasti su 1. listopada u zemlji proglasile izvanredno stanje u trajanju od 45 dana. Vlada je nakon toga uvela i policijski sat uz nekoliko iznimaka. U skladu s odredbom vlade, svi oni koji nisu sudjelovali u masovnom testu na covid-19 i osobe koje nemaju potvrdu o negativnom rezultatima PCR testiranja, moraju ostati u izolaciji do 14. studenoga.

Oni koji se nisu testirali ne smiju dolaziti na posao

Osobe koje se nisu testirale ne smiju fizički odlaziti na posao, no mogu u nabavku namirnica i ostalih kućnih i higijenskih potrepština te u ljekarnu i u zdravstvenu ustanovu. U Slovačkoj je zadnjih tjedana evidentiran nagli porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, premda je on još uvijek ispod prosjeka EU-a.

U subotu je registrirano 2579 novih slučajeva zaraze, a ukupan broj iznosi 73.667 slučajeva.

Od početka pandemije u Slovačkoj je od posljedica covida-19 umrla 351 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close