Kaos

Masovni bijeg iz zatvora u Afganistanu, u napadu ISIL-a 24 ubijenih

Policija je bila prisiljena da prerasporedi svoje snage kako bi ponovo zarobili zatvorenike u jeku kaosa, kazao je Qaderi, ne navodeći koliko je odbjeglih zatvorenika još na slobodi.
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2020. u 11:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Masovni bijeg iz zatvora u Afganistanu, u napadu ISIL-a 24 ubijenih

Puškaranje između boraca tzv. Islamske države i afganistanskih snaga sigurnosti bjesnilo je u zatvoru u istočnom gradu Jalalabadu u ponedjeljak, dok je najmanje 24-oro ljudi ubijeno nakon sinoćnjeg napada militanata koji je doveo do masovnog bjekstva iz zatvora.

Napad je počeo u nedjelju navečer detonacijom autobombe na ulazu u zatvor, a brojne eksplozije čule su se dok su militanti ISIL-a otvarali vatru na zatvorske stražare.

Tridesetak militanata sudjelovalo je u napadu na zatvor, u kome se drži oko 2.000 zatvorenika, priopćio je Sohrab Qaderi, zastupnnik u prijestolnici pokrajine Nangarhar.

Trojica militanata ubijena su tijekom početnog napada i puškaranja tijekom noći, dok je najmanje 21 civil i pripadnik snaga sigurnosti ubijen u borbama i 43 su ranjena, priopćio je Attaullah Khugyani, glasnogovornik pokrajinskog guvernera.

Policija je bila prisiljena da prerasporedi svoje snage kako bi ponovo zarobili zatvorenike u jeku kaosa, kazao je Qaderi, ne navodeći koliko je odbjeglih zatvorenika još na slobodi.

Afganistanske specijalne snage stigle su kao podrška policiji, priopćili su dužnosnici, a civili su evakuirani iz oblasti koje okružuju zatvor, u kome se drže talibanski i zatvorenici ISIL-a skupa s običnim kriminalcima.

U gradu je, u međuvremenu uvedena blokada.

''Kompletan gerad Jalalabad je pod policijskim satom, prodavnice su zatvorene. Jalalabad je potpuno prazan'' – kazao je Qaderi.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad, koji je uslijedio dan nakon što je afganistanska obavještajna agencija priopćila da su specijalne snage ubile visokog zapovjednika radikalne grupe u blizini Jalalabada, pokrajinske prijestolnice Nangarhara.

Oko 130 kilometara istočno od Kabula, Jalalabad se nalazi na autoputu koji vodi kroz prijevoj Khyber i prema pakistanskom gradu Peshawaru.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz prošlog mjeseca procjenjuje se da je oko 2.200 pripadnika ISIL-a u Afganistanu, i da, iako grupa gubi teritorije i njeno čelništvo je u rasulu, ona ostaje u stanju da izvodi značajne napade, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close