Traži podršku

Manfred Weber vodeći kandidat za novog predsjednika Europske komisije

Vodeći kandidat konzervativaca (EPP) Manfred Weber zatražio je podršku od liberala, Zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Europske komisije.
Vijesti / Svijet | 27. 05. 2019. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borba za glavne dužnosti u Europskoj uniji počela je u ponedjeljak nakon što su glavne stranke centra na izborima za Europski parlament izgubile većinu.

Vodeći kandidat konzervativaca (EPP) Manfred Weber zatražio je podršku od liberala, Zelenih i socijalista za dužnost predsjednika Europske komisije.

"Kada predizborna kampanja završi, zadaća demokrata je da sjednu zajedno za stol", rekao je Weber u Munchenu u ponedjeljak, gdje njegova stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU), ima sjedište.

Weber je najavio da se kasnije planira sastati s predstavnicima drugih političkih grupa koje bi zajedno mogle formirati veliku koaliciju i osigurati snažnu većinu u novom sazivu Europskog parlamenta, premda dolaze s različitih dijelova političkog spektra.

Weber, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u sadašnjem sazivu EP-a, jedan je od nekoliko "spitzenkandidata" koji se natječu za novog predsjednika Europske komisije, prenosi dpa.

Među njima su potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans ispred socijalista (S&D) i povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, jedna od sedmero vodećih kandidata europskih liberala (ALDE), koji su na europskim izborima ostvarili jako dobar rezultat.

EPP je nakon izbora pojedinačno najsnažnija stranka, no izgubio je 34 zastupnika. U novom sazivu imat će ih 182, po novim rezultatima objavljenima u ponedjeljak. Socijalisti su izgubili 38 zastupnika i imat će ih 147.

Zajedno, te dvije grupe izgubile su tradicionalnu većinu koju su imale u EP-u, pa su sada potrebna šira savezništva.

Weber je u ponedjeljak pozvao sve umjerene snage da se jasno distanciraju od ekstremističkih grupa u parlamentu, pošto je krajnja desnica osvojila zajedno 171 zastupničko mjesto, 16 više nego do sada, ali ipak daleko manje od očekivanog.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen izjavio je danas  kako je Manfred Weber, koji je na čelu konzervativne EPP grupe u Evropskom parlamentu, u dobroj poziciji da naslijedi Jean-Clauda Junckera kao predsjednika Komisije.

"Rekao bih da je položaj Manfreda Webera u ovom trenutku prilično jak", kazao je Katainen novinarima u Helsinkiju nakon što je EPP zadržala status najveće grupacije u parlamentu s 751 mjestom, iako je njegov udio u glasovima opao, prenosi Reuters.

Katainen, koji je bio potpredsjednik EPP-a 2006.-2012., također je rekao da bi mogao zamisliti da se Zeleni pridruže EPP-u, socijaldemokratima i liberalnom ALDE savezu u proeuropskoj koaliciji u novom Europskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close