Dok im se mi smijemo

Makedonija spremna za ulazak u EU

Optimizam postoji i u vladinom i u civilnom sektoru u Makedoniji, ali također i određena rezerviranost...
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 11:04 Bljesak.info
Kopirati

S implementacijom Prespanskog sporazuma s Grčkom Makedonija će ispuniti politički kriterij za početak pregovora za učlanjenje u EU, ali nije sasvim izvjesno da će to biti u lipnju ove godine, objavila je danas makedonska televizija Telma.

Optimizam postoji i u vladinom i u civilnom sektoru u Makedoniji, ali također i određena rezerviranost, prenio je Tanjug.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Riječ je o dvostrukom procesu koji ovisi i o stanju u državama-članicama i od rezultata na europskim izborima. Svakako i od nove Europske komisije. Siguran sam da će Makedonija biti spremna, međutim, ne znam hoće li druga strana biti spremna donijeti odluku o početku pregovora'', izjavio je zamjenik premijera Makedonije zadužen za europska pitanja Bujar Osmani.

Zoran Nečev iz Instituta za demokraciju smatra kako postoje mnogo faktora koje ne ovise isključivo o Makedoniji i kako će ona provesti reforme.

''U Vijeću EU sada postoje 28, a uskoro će biti 27 zemalja-članica i sve to zavisi od njihove političke odluke'', rekao Nečev.

 


I Osmani i Nečev smatraju da je sasvim realno da Makedonija postane članica EU 2025. godine.

''Ako smo spremni, možemo stići na taj vlak u 2025. Ono što je u našim rukama jeste da se dobro pripremimo'', kaže Nečev.

''Izjava Hahna da je Makedonija spremna da uhvati 2025. godinu, bila je izjava godine'', istaknuo je Osmani.

 

 

Kopirati