Dok im se mi smijemo

Makedonija spremna za ulazak u EU

Optimizam postoji i u vladinom i u civilnom sektoru u Makedoniji, ali također i određena rezerviranost...
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2019. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S implementacijom Prespanskog sporazuma s Grčkom Makedonija će ispuniti politički kriterij za početak pregovora za učlanjenje u EU, ali nije sasvim izvjesno da će to biti u lipnju ove godine, objavila je danas makedonska televizija Telma.

Optimizam postoji i u vladinom i u civilnom sektoru u Makedoniji, ali također i određena rezerviranost, prenio je Tanjug.

''Riječ je o dvostrukom procesu koji ovisi i o stanju u državama-članicama i od rezultata na europskim izborima. Svakako i od nove Europske komisije. Siguran sam da će Makedonija biti spremna, međutim, ne znam hoće li druga strana biti spremna donijeti odluku o početku pregovora'', izjavio je zamjenik premijera Makedonije zadužen za europska pitanja Bujar Osmani.

Zoran Nečev iz Instituta za demokraciju smatra kako postoje mnogo faktora koje ne ovise isključivo o Makedoniji i kako će ona provesti reforme.

''U Vijeću EU sada postoje 28, a uskoro će biti 27 zemalja-članica i sve to zavisi od njihove političke odluke'', rekao Nečev.

 


I Osmani i Nečev smatraju da je sasvim realno da Makedonija postane članica EU 2025. godine.

''Ako smo spremni, možemo stići na taj vlak u 2025. Ono što je u našim rukama jeste da se dobro pripremimo'', kaže Nečev.

''Izjava Hahna da je Makedonija spremna da uhvati 2025. godinu, bila je izjava godine'', istaknuo je Osmani.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close