Protiv Bruxellesa

Mađarska i Poljska imaju svoju viziju Europske unije

Vijesti / Svijet | 08. 03. 2019. u 09:50 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi njegova vladajuća stranka Fidesz mogla da istupi iz Europske narodne stranke (EPP) usred nesuglasica zbog medijske kampanje njegove vlade protiv Bruxellesa.

Čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio je u četvrtak  da Fidesz  ukloni bilborde kojima se  napada predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Juncker.

Orbanov šef ureda  Gergely Gulyas kasnije je izjavio kako će plakati biti zamijenjeni sljedeći tjedan drugima koji promoviraju Orbanove planove za povećanje nataliteta.

Orban je, govoreći za državni radio, rekao da on i dalje smatra da bi EPP trebalo reformirati tako što bi trebalo da se okrene ka antiimigracijskoj platformi, ali je istovremeno i povećao izglede da Fidesz napusti EPP, koji će se sastati 20. ožujka kako bi razgovarali o tom pitanju, prenosi Reuters.

"Rasprava može završiti s (Fideszovim) pronalaženjem mjesta unutar i izvan Narodne stranke. Ako moramo početi nešto novo ... onda će očito prvo mjesto za razgovore biti u Poljskoj" rekao je Orban u intervjuu i dodao da vladajuća poljska stranka Prava i pravde (PiS) nije dio EPP-a.

Orban je kazao i da je u četvrtak razgovarao s dužnosnicima EU, Junckerom i Weberom, a u nedjelju planira da posjeti glavnu regionalnu saveznicu - Poljsku.

Kazao je kako će poljski premijer Mateusz Morawiecki posjetiti Budimpeštu na državni praznik 15. ožujka.

Varšava i Budimpešta ranije su obećali da će blokirati bilo kakve sankcije prema bilo kojoj istočnoj članici  Europske unije u odnosu na ono što kritičari vide kao nazadovanje tih država u demokratskim standardima.

Šef stranke PiS, Jaroslaw Kaczynski, de facto čelnik Poljske, Orbanov je saveznik i njih dvojica su se povremeno sastajali kako bi razgovarali o europskim poslovima, navodi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close