Žele neovisnost

Mađari nastavljaju prosvjed: Televizija je izgubila karakter javnog servisa

Uzvikivali su "prljavi Fides" i nosili plakate s natpisima "Televizija je izgubila karakter javnog servisa", navodeći da je državna televizija postala vladino glasilo, prenosi Reuters.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2018. u 09:45 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred zgrade mađarske državne televizije, prosvjedovalo je oko 2.000 ljudi zahtijevajući neovisne medije i sudstvo i izražavajući nezadovoljstvo vladom premijera Viktora Orbana.

Uzvikivali su "prljavi Fides" i nosili plakate s natpisima "Televizija je izgubila karakter javnog servisa", navodeći da je državna televizija postala vladino glasilo, prenosi Reuters.

Stotine policajaca bile su raspoređene na ulicama.

Prethodno je Reuters  objavio da su pripadnici osiguranja danas izbacili dvoje izaslanika iz zgrade televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju i dan nakon što je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranta u Budimpešti.

Njih dvoje su zajedno s desetak poslanika proveli noć u zgradi državne televizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

U peticiji su navedeni zahtjevi s protesta u nedjelju, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske uredu tužiteljstva Europske unije.

Drugi poslanici su nastavili protest u zgradi državne televizije.

U mađarskoj prijestolnici je u nedjelju protestiralo oko 10.000 građana, protiv novog zakona o radu i kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Jučerašnji protesti nosili su naziv "Sretan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je u posljednjih nedjelju dana koji organiziraju ljevičarske opozicisjke partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagirajući na proteste,  saopćila da je "sve očiglednije da su sudionici protesta kriminalci koje je organizirala mreža Georga Soroša".

Podsjetimo, tisuće Mađara već danima prosvjeduje protiv vlade Viktora Orbána. Povod za sve je usvajanje novih kontroverznih zakona u parlamentu.

Mađarska oporbena zastupnica Bernadett Szél mobitelom je snimala kako kolegu i nju zaštitari izbacuju iz zgrade javne televizije. Dogodilo se to kada su uživo u programu pokušali pročitati svoje zahtjeve.

"Svjedočili smo ponižavajućim prizorima, gledali smo fizički napad na izabranog člana parlamenta, a to znači da u Mađarskoj vladavina prava više nije na snazi", rekao je oporbeni političar Zsolt Molnár.

Prosvjed pred zgradom televizije počeo je u nedjelju navečer. Oporbeni zastupnici pušteni su unutra kako bi razgovarali, a kada su im na televiziji odbili zahtjeve, ostali su unutra i odbili izaći. Prosvjed se nastavio i u ponedjeljak navečer.

"I meni i mojim prijateljima je dosta. Ovdje se ne radi o tome tko je u oporbi, tko je na kojoj strani. Radi se o nezadovoljstvu mađarskog društva u cjelini", rekao je prosvjednik Felix Weisz.

Povod za prosvjede usvajanje je dvaju spornih zakona. Prvi je zakon o radu koji je već nazvan robovlasničkim jer poslodavci mogu tražiti i do 400 prekovremenih sati na godinu, te ih platiti s odgodom od tri godine. Drugi je zakon o novim upravnim sudovima na čijem će čelu biti ministar pravosuđa, zbog čega kritičari smatraju da se time krši neovisnost pravosuđa.

Slični potezi Orbánove vlade već su izazvali upozorenja iz Europske unije. Iz Bruxellesa kažu da bi Mađarska mogla ostati bez prava glasa u Europskom vijeću.

Kopirati
Drag cursor here to close