''Dosta nam je''

Mađari prosvjedovali protiv Orbanova zakona o prekovremenim satima

"U potpunosti ignoriraju što smo rekli i što želimo, a to nas jako smeta", kazao je jedan od prosvjednika
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2019. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća Mađara prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti protiv premijera Viktora Orbana i njegova zakona o prekovremenim satima koji je dosad na ulice nekoliko puta izvukao brojne mađarske radnike.

Marširajući središtem Budimpešte iza transparenta na kojemu je pisalo "Dosta nam je", prosvjednici su isticali mađarsku zastavu i zastavu EU-a. Mjesto okupljanja bilo je ispred Budimskog dvorca.

"U potpunosti ignoriraju što smo rekli i što želimo, a to nas jako smeta", kazao je jedan od prosvjednika, Lajos Kovacs, piše Hina.

Vladajuća stranka Viktora Orbana stranka Fidesz usvojila je prošli mjesec zakon kojim se poslodavcima omogućuje povećanje broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok se zakonski rok isplate produžuje na tri godine.

Orban je kazao da je zakon donesen u interesu radnika koji će na taj način legalno moći raditi prekovremeno u vrijeme kada se gospodarstvo bori s golemim nedostatkom radne snage.

Po podacima tvrtke Zavecz Research objavljenim početkom tjedna potpora Fideszu u posljednjih je mjesec dana pala za tri postotka, odnosno na 32 posto što je još uvijek puno više nego što imaju oporbene stranke.

Nacionalistički Jobbik dobio je 11 posto potpore, a socijalisti sedam posto.

Kopirati
Drag cursor here to close