Francuska

Macron "spreman poboljšati" prijedlog mirovinske reforme

Macron želi postići "pauzu" u prosvjedima i štrajkovima tijekom blagdana, no za sada nema naznaka da bi sindikati na to mogli pristati.
Vijesti / Svijet | 18. 12. 2019. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "spreman je poboljšati" prijedlog mirovinske reforme, koja je izazvala velike štrajkove i prosvjede u zadnja dva tjedna, doznaje se u srijedu iz njegova okruženja, prije novih pregovora između vlade i socijalnih partnera.

Macron "neće odustati od reforme", ali je "spreman poboljšati je, putem pregovora sa sindikatima", rekao je izvor, koji očekuje "pomake do kraja tjedna".

Zajedno s novim ministrom za mirovinski sustav Laurentom Pietraszewskijem, premijer Edourad Philippe primit će tijekom poslijepodneva odvojeno sindikalne vođe i predstavnike poslodavaca kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize.

Macron želi postići "pauzu" u prosvjedima i štrajkovima tijekom blagdana, no za sada nema naznaka da bi sindikati na to mogli pristati, prenosi Hina.

Kompromis koji Macron ima na umu odnosi se na moguće izmjene kada je riječ o dobnoj granici za punu mirovinu, koja bi od 2027. trebala iznositi 64 godine umjesto dosadašnjih 62. Radnici koji odu ranije u mirovinu imali bi manju mirovinu, a oni koji odu kasnije dobili bi "bonus".

Podizanje dobne granice za mirovinu za sindikate međutim nije prihvatljivo, premda glavni sindikat CFDT podržava prijedlog ukidanja dosadašnja 42 različita sustava i uvođenja jedinstvenih pravila.

Kopirati
Drag cursor here to close