Mora dati konkretan odgovor

Macron se u ponedjeljak sastaje sa sindikalistima i lokalnim dužnosnicima

“Predsjednik želi okupiti političke, teritorijalne, ekonomske i socijalne snage u ovim teškim trenucima kako bi čuo njihove prijedloge i stajališta te da bi ih uključio u rješenje situacije”
Vijesti / Svijet | 09. 12. 2018. u 20:37 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak će se u 10.00 sati sastati s predstavnicima sindikata, udruga poslodavaca te lokalnih dužnosnika nakon tjedana nasilnih prosvjeda protiv visokih troškova života, izvijestio je u nedjelju izvor blizak Elizejskoj palači.

Sastanak Macrona s francuskimh sindikalistima i lokalnim dužnosnicima održat će se nakon četvrtog vikenda silovitih prosvjeda “žutih prsluka” tijekom kojih je bilo ozlijeđenih i privedenih, a trgovine i restorani diljem zemlje vandalizirani su i oštećeni, piše Hina.

“Predsjednik želi okupiti političke, teritorijalne, ekonomske i socijalne snage u ovim teškim trenucima kako bi čuo njihove prijedloge i stajališta te da bi ih uključio u rješenje situacije”, kazao je isti izvor.

Macron će s njima razgovarati nakon novoga dana prosvjeda “žutih prsluka” u kojima je u subotu diljem Francuske sudjelovalo oko 136.000 prosvjednika, a ponovno ih je obilježilo nasilje.

Po pisanju lista L’Opinion “svrha sastanka je njegovim sudionicima iznijeti mjere o kojima će predsjednik obavijestiti svoje sugrađane kasnije tijekom dana”.

Lokalne dužnosnike je 30. studenoga primio premijer Edouard Philippe. Od njega su tada zatražili da poduzme brze i konkretne mjere.

Konkretan odgovor na legitimna očekivanja

 Alain Juppe, gradonačelnik Bordeauxa, poprišta nemira tijekom prosvjeda žutih prsluka u nedjelju je rekao kako smatra da francuski predsjednik Emmanuel Macron mora "konkretno odgovoriti na neka legitimna očekivanja", da mora održati "odlučan govor" upućen Francuzima, ali istovremeno pokazati "razumijevanje i empatiju".  

Juppe, koji je u nedjelju prošetao ulicama Bordeauxa koje su najviše stradale u prosvjedima, kazao je i da bi "žuti prsluci odgovorni za nerede trebali prestati pozivati na proteste", jer to znači "pozvati razbijače na daljnje akcije" te "riskirati da se urbana gerila otme kontroli", prenosi Fena.

"Ovi neredi trebaju se prekinuti", tweetao je Jupee u nedjelju ujutro.

"Predsjednik Republike treba progovoriti, i to vrlo uskoro. Francuskinjama i Francuzima mora uputiti odlučan govor", kazao je novinarima.

"Taj govor mora biti snažan i odlučan, no istovremeno iz njega trebaju izvirati razumijevanje i empatija jer brojni zahtjevi 'žutih prsluka' zavređuju razmatranje", kazao je Juppe.

Kopirati
Drag cursor here to close