Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici

Macron: Oštrije prema Rusiji, sankcije nisu dovoljne

"Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori s Moskvom moraju biti jasni i oštri. Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog.''
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2021. u 09:44 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici su neprihvatljive, smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdivši da sankcije Rusiji nisu dovoljne.

"Današnja situacija i razina napetosti na granici apsolutno su kontraproduktivne i neprihvatljive", rekao je Macron u razgovoru za američku televiziju CBS emitiranom jučer.

"Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori s Moskvom moraju biti jasni i oštri. Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog. Samo tako možemo biti vjerodostojni. Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali one su dio paketa", naglasio je.

Macron se angažirao u diplomatskim nastojanjima da se ublaže najnovije napetosti u Ukrajini te je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Troje državnika zatražilo je od Rusije da povuče vojnike nagomilane blizu granice s Ukrajinom i pozvalo na poštovanje krhkog primirja na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik najavio je nove konzultacije, uz posredovanje Njemačke i Francuske.

Podsjetimo, Rusija je 2014. pripojila poluotok Krim, koji je do tada bio u sastavu Ukrajine, a pobunjenici u pojedinim dijelovima istočne Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom sukobili su se s ukrajinskom vojskom. Dijelovi regija Donjeck i Luhansk, uz rusko-ukrajinsku granicu, još su pod kontrolom pobunjenika koje Rusija podupire, a napetosti su u posljednje vrijeme ponovo pojačane.

Kopirati
Drag cursor here to close