Za nekoliko tjedana

Macron odgodio posjet Srbiji zbog nereda u Francuskoj

Macron je trebao biti prvi šef francuske države u posjetu Srbiji nakon Jacquesa Chiraca 2001., koji je doputovao u Beograd nekoliko mjeseci nakon pada Slobodana Miloševića.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2018. u 19:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emanuel Macron odgodio je posjet Srbiji zbog nereda u Francuskoj, objavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. 

Prosvjedi zbog visokih troškova života prerasli su prošloga vikenda u rasprostranjene nerede i vandalizam u Parizu, a u ponedjeljak je više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja. 

Macron je trebao biti prvi šef francuske države u posjetu Srbiji nakon Jacquesa Chiraca 2001., koji je doputovao u Beograd nekoliko mjeseci nakon pada Slobodana Miloševića, prenosi Hina.  

Francuski predsjednik zamolio je da za nekoliko tjedana odgodimo njegov posjet Srbiji, rekao je Vučić novinarima nakon telefonskog razgovora s Macronom. 

Ranije u ponedjeljak, Elizejska palača je službeno najavila posjet Emanuela Macrona Srbiji 5. i 6. prosinca. 

Srbijanski tisak i javnost nedavno su oštro komentirali odluku protokola što na svečanom obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu, Vučiću na pozornici ispred Slavoluka pobjede nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica. 

Dan kasnije ispriku Srbiji i njezinu šefu države uputio je francuski veleposlanik u Beogradu Federic Mondolini. 

Dodatni je problem bilo to što je kosovski predsjednik Hashim Thaci sjedio na 'pobjedničkoj tribini'. 

Kopirati
Drag cursor here to close