Nema dogovora

Macron: Odbačeno troje vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije

Govoreći nakon današnjeg samita EU, Macron je izjavio kako je "istaknuto da će biti nemoguće da to troje kandidata bude zadržano".
Vijesti / Svijet | 21. 06. 2019. u 16:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuki predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da su čelnici Europske unije odbacili troje vodećih kandidata za čelnika moćnog izvršnog tijela bloka, Europske komisije.

Govoreći nakon današnjeg summita EU, Macron je izjavio kako je "istaknuto da će biti nemoguće da to troje kandidata bude zadržano".

Kandidat desnog centra, Manfred Weber iz Njemačke, Nizozemac Frans Timmermans s lijevog centra i liberalna kandidatkinja koja se zalaže za slobodno tržište Margrethe Vestager iz Danske, smatrani su najvećim favoritima za predsjednika Europske komisije i nasljednika aktualnog čelnika Jean-Claudea Junckera.

Njih troje podržao je Europski parlament, ali se Macron protivi sustavu koji ih favorizira i želi druga imena u komisiji, koja predlaže i provodi zakone EU.

Macron je kazao da su razgovori između čelnika EU u tijeku "kako bi se osiguralo da se pojave druga imena". Čelnici se ponovo sastaju 30. lipnja kako bi finalizirali pregovore o imenovanjima na ključne pozicije u EU, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close