Kod plaže Omaha

Macron i Trump odali počast ratnim veteranima iz Dana D

Macron je dodijelio Legiju časti, najviše francusko priznanje za zasluge, petorici američkih ratnih veterana i srdačno se s njima izgrlio.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2019. u 17:42 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska nikada neće zaboraviti žrtve savezničkih trupa koji su je oslobodile od nacističke Njemačke, izjavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron, na 75. godišnjicu operacije Dan D koja je pomogla u okončanju Drugog svjetskog rata. 

Američki predsjednik Donald Trump i britanska premijerka Theresa May pridružili su se Macronu na posebnim ceremonijama duž 80 kilometra duge normandijske obale, na koju se više od 150.000 vojnika iskrcalo 6. juna 1944. pod baražom njemačke vatre. 

- Vi, naši veterani, znate šta vam dugujemo, našu slobodu. U ime moje zemlje želim reći "hvala vam" - poručio je Macron pred nekoliko stotina nekadašnjih američkih boraca iz vremena Dana D na američkom vojnom groblju koje se proteže iznad plaže Omaha, jedne od pet točaka iskrcavanja u Normandiji. 

- Francuska nikada neće zaboraviti - kazao je. 

Macron je dodijelio Legiju časti, najviše francusko priznanje za zasluge, petorici američkih ratnih veterana i srdačno se s njima izgrlio. 

- Vi ste među najvećim Amerikancima koji će ikada živjeti. Vi ste ponos naše zemlje, slava ste naše republike i zahvaljujemo vam se iz sveg srca - izjavio je u obraćanju raatnim veteranima američki predsjednik Donald Trump. 

- Ovi ljudi prolazili su kroz paklenu vatru. Oni su stigli ovdje i spasili su slobodu, i potom su se vratili u domovinu i pokazali nam šta je zapravo sloboda - izjavio je američki predsjednik, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close