O svemu pomalo

Macron i Putin o Ukrajini, Iranu i Siriji

Tijekom razgovora dvojice predsjednika je sukob u Ukrajini bio jedno od glavnih pitanja, prenose agencije.
Vijesti / Svijet | 20. 08. 2019. u 09:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski i francuski predsjednici Vladimir Putin i Emmanuel Macron sastali su se u ponedjeljak u Breganconu , srednjovjekovnoj tvrđavi na francuskoj obali Sredozemlja, a koja je ljetna rezidencija za odmor francuskog predsjednika .

Tijekom konferencije za novinare prije susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Putin je izjavio da će "razgovarati s Macronom o svojim kontaktima s novim ukrajinskim predsjednikom. Ima stvari o kojima treba razgovarali i koje izazivaju oprezan optimizam".

Oprezni optimizam

Putin je izvijestio Macrona o svom telefonskom razgovoru sa Volodimirom Zelenskijem koji mu je dao temelj za "oprezni optimizam", ali je i naglasio da bilo kakav skup čiji bi cilj bio rješavanje ukrajinske krize mora imati opipljive rezultate.

Tijekom razgovora dvojice predsjednika je sukob u Ukrajini bio jedno od glavnih pitanja, prenose agencije.

"Postoji stvarna prilika za okončanje sukoba koji traje već pet godina," rekao je Macron uoči sastanka.

Macron je rekao da se nada da će sudjelovati na summitu s čelnicima Ukrajine, Rusije i Njemačke - takozvanom normandijskom formatu - "u narednih nekoliko tjedana" kako bi postigli rješenje za okončanje borbe u Ukrajini koje su počele 2014. godine.

Europska unija uvela je nekoliko rundi sankcija Rusiji nakon aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

To je pokrenulo rat na istoku Ukrajine između vladinih snaga i ruskih separatista koji su do sada odnijeli živote više od 13.000 ljudi.

"Odnosi Rusije i Europske unije imaju predmet neslaganja, a to je Ukrajina, što je problem koji moramo riješiti", rekao je Macron ruskom čelniku.

"Moramo održavati pritisak, energiju za rješavanje ovog problema", dodao je.

"Razgovarat ću (s Macronom) o mojim kntaktima s novim predsjednikom Ukrajine. Postoje stvari o kojima vrijedi razgovarati i koje daju razloge za oprezni optimizam ", rekao je Putin uoči sastanka s francuskim kolegom.

Macron i Putin kazali su i da će razgovarati o smanjivanju napetosti oko Irana, o sukobu u Siriji i pitanjima kontrole naoružanja.

Sirijska vojska

Putin je izjavio da Rusija "podržava sirijsku vojsku" u borbi protiv terorističkih prijetnji, nakon što se Macron založio za prekid vatre u Idlibu.

''Podržavamo napore sirijske vojske u eliminiranju terorističkih prijetnji u Idlibu'', izjavio je Putin nekoliko trenutaka nakon što je Macron nužnim ocijenio prekid vatre u Idlibu, gdje sirijska vojska vodi ofanzivu uz podršku ruskih vojnika.

''Nužno je da se stvarno poštuje prekid vatre o kojem je odluka donesena u Sočiju'', naglasio je Macron.

Francuski predsjednik je rekao i da će posjetiti Moskvu u ožujku 2020. kako bi sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

''Bit ću u Rusiji uz predsjednika Putina na tom događaju'', rekao je tijekom primanja ruskog kolege u Breganconu.

Kopirati
Drag cursor here to close