Građanima

Macron: Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija voljela nju

On je prethodno položio vijence na Spomenik braniteljima Beograda 1914-1918. godine, kao i cvijeće na grob Milunke Savić u Aleji velikana.
Vijesti / Svijet | 16. 07. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak navečer okupljenim građanima kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj u Beogradu da Francuska nikad neće zaboraviti žrtvu koju je u Prvom svjetskom ratu podnio srpski narod, dodavši da Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija voljela nju, javlja Anadolu Agency (AA).

On je prethodno položio vijence na Spomenik braniteljima Beograda 1914-1918. godine, kao i cvijeće na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

Tko se voli ovoliko?

Kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, predsjednik Francuske se obratio okupljenim građanima, u prisutnosti domaćina, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Vi pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku 'Volimo Francusku kao što je ona voljela nas' i dalje živi. I 100 godina kasnije. Sada je na mene red da vam u ime svoje zemlje kažem da Francuska vas voli, kao što ste vi voljeli nju", rekao je.

Foto: Anadolija / Macron: Francuska voli Srbiju, onako kako je Srbija voljela nju

On je na srpskom jeziku pozdravio prisutne i zahvalio Beograđanima što su došli u velikom broju i na dočeku koji mu je priređen.

"Taj 20. vijek je donio ratove koji su ponovo zahvatili Balkan u nedavnoj prošlosti. Razumijem patnju koja je još prisutna i znam sve što su ta iskušenja donijela, donijela su i nerazumijevanje između naše dvije zemlje. Svim nevinim žrtvama tih tragičnih trenutaka, danas iskazujem poštovanje koje Francuska osjeća prema njima", rekao je.

On je dodao da današnjoj Srbiji i njenoj omladini pruža ruku da bi zajedno gledali ka budućnosti.

Progovorio na srpskom

Kako je naveo, on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imaju odgovornost da povijest ne zastane i da zna da u ovom dijelu Europe najgore još može da se dogodi jer pojedini pokušavaju da raspale nacionalizam i fundamentalizam, ali i da zna da oni imaju jednu dužnost - "a to je dužnost da volimo drugog kao što volimo sebe, da nađemo kompromis, da volimo Srbiju tako što ćemo voljeti i druge".

"Srbija je danas u našim srcima i zauvijek. Živjela Srbija, živjela Francuska, živjelo prijateljstvo između naše dvije zemlje", rekao je Macron na srpskom jeziku.

Njegovim obraćanjem, završen je prvi dan njegove dvodnevne pojete Srbiji, a drugog dana posjete, predviđen je razgovor Macrona i Vučića sa studentima iz Regionalne kancelarije za suradnju mladih (RYCO).

Posljednji put je Jacques Chirac, kao predsjednik Francuske, posjetio Srbiju 2001. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close