Pritisak

Lukašenko spreman da dijeli vlast u Bjelorusiji

Njegov očigledni ustupak uslijedio je nakon što je oporbena političarka u egzilu Svetlana Tihanouskaja izjavila kako je voljna da predvodi zemlju.
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2020. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suočen s rastućim prosvjedima koji predstavljaju najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj vladavini, predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je kako je spreman da dijeli vlast u Bjelorusiji, iako ne pod pritiskom ulice.

Njegov očigledni ustupak uslijedio je nakon što je oporbena političarka u egzilu Svetlana Tihanouskaja izjavila kako je voljna da predvodi zemlju.

Protivnici Lukašenka tvrde da je on namjestio predsjedničke izbore od 9. kolovoza kako bi osigurao šesti mandat na čelu države. On to negira, tvrdeći da je osvojio nešto više od 80 posto glasova.
U obraćanju radnicima u ponedjeljak poručio je da neće biti novih predsjedničkih izbora, što traži oporba, ukoliko on ne bude ubijen.

Službena novinska agencija Belta navela je njegove riječi kako je, ipak, spreman da dijeli vlast i da promijeni ustav, ali da to nije spreman učiniti pod pritiskom demonstranata. Rad je već u tijeku na eventualnim izmjenama ustava kojima bi se mogla redistribuirati vlast, navodi Belta njegove riječi.

Govoreći u video obraćanju iz Litvanije, Tihanouskaja je zatražila od pripadnika snaga sigurnosti i policije da otkažu lojalnost Lukašenkovoj vladi, rekavši da će im njihovo ranije ponašanje biti oprošteno ukoliko sada tako postupe.

''Spremna sam da preuzmem odgovornost i djelujem kao nacionalna čelnica tijekom ovog razdoblja'' - izjavila je Tihanouskaja, dodajući da je od suštinskog značaja iskoristiti situaciju nastalu nakon tjedana prosvjeda.

Ona je pozvala na stvaranje zakonskog mehanizma koji bi osigurao da se novi pošteni predsjednički izbori mogu održati.

Njen snimak je objavljen kada je novinska agencija Interfax javila da su službenici državnog emitera programa BT stupili u štajk, nakon što je nekoliko njenih voditelja i članova osoblja javno podnijelo ostavke u prošlom tjednu u znak solidarnosti s demonstrantima, prenosi Reuters.

 

Kopirati
Drag cursor here to close