Naredba

Lukašenko naredio policiji gušenje prosvjeda

Očekuje se, ipak, da se oni suzdrže od dramatičnijih mjera koje bi mogle isprovocirati intervenciju Moskve.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2020. u 15:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u srijedu je naredio policiji da suzbije prosvjede u prijestolnici Minsku, nagovještavajući eskalaciju nakon tjedan i pol masovnih demonstracija protiv njegove vladavine.

Lukašenkova naredba dolazi u vrijeme dok čelnici Europske unije održavaju izvanrednu sjednicu posvećenu političkoj krizi u Bjelorusiji, dugogodišnjem lojalnom ruskom susjedu, koji ima teško militariziranu granicu s EU.

Očekuje se da čelnici EU podrže sankcije bjeloruskim dužnosnicima, koje optužuju za izbornu prevaru na predsjedničkim izborima 9. kolovoza, a i opozicija tvrdi da je odnijela pobjedu na njima.

Očekuje se, ipak, da se oni suzdrže od dramatičnijih mjera koje bi mogle isprovocirati intervenciju Moskve.

''Ne bi trebalo više biti nemira bilo kakve vrste. Narod je umoran. Narod zahtijeva mir i spokoj'', navodi državna novinska agencija Belta njegove riječi.

Lukašenko je naredio strožije kontrole na granicama kako bi se spriječio priliv "boraca i oružja". Radnici u državnim medijima koji su podnijeli ostavke zbog vladine politike neće biti ponovo zaposleni u njima, kazao je.

Zapadni dužnosnici pokušavaju izbjeći eskalaciju nalik onoj u Ukrajini prije šest godina kada je nasilno gušenje prosvjeda od proruskog čelnika dovelo do njegovog pada u narodnom ustanku, za kojim su uslijedili ruska vojna intervencija i najkrvaviji europski sukob koji još traje.

''Nasilje se mora zaustaviti i miroljubivi inkluzivni dijalog mora se pokrenuti. Čelništvo Bjelorusije mora odražavati volju naroda'', izjavio je Charles Michel, predsjedajući summita EU, u tweetu kojim je objavio početak video sastanka EU, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close