Nepodnošljive vrućine

Lucifer Italiji donio više od 500 požara, na Siciliji temperatura 48,8 stupnjeva

Anticiklon nazvan Lucifer nadvio se nad Italijom, stvarajući izrazito visoke temperature i postavljajući novi europski rekord od 48,8 stupnjeva Celzijusa na Siciliji u srijedu.
Vijesti / Svijet | 12. 08. 2021. u 15:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski vatrogasci su se u četvrtak borili s više od 500 požara tijekom noći, i javljeno je o još jednoj pogibiji čime je ukupan broj poginulih u šumskim požarima porastao na četiri tijekom proteklog tjedna.

Anticiklon nazvan Lucifer nadvio se nad Italijom, stvarajući izrazito visoke temperature i postavljajući novi europski rekord od 48,8 stupnjeva Celzijusa na Siciliji u srijedu.

Južna Europa suočava se s intenzivnim toplinskim valovima i šumskim požarima ovoga ljeta, dok su pogibije također registrirane u Grčkoj i Turskoj, a eksperti upozoravaju da klimatske promjene povećavaju intenzitet i učestalost takvih ekstremnih vremenskih pojava.

Nepodnošljive vrućine nastavit će se u Italiji još nekoliko dana i stvaraju rizik od požara koji su već zahvatili veći dio juga zemlje, posebno na Siciliji i u regiji Calabrie.

Izgorjelo tijelo 79-godišnjeg muškarca pronađeno je u oblasti Reggio Calabria  u srijedu, dok je drugi muškarac, u dobi od 77 godina, poginuo u istoj regiji nakon što je pokušao da zaštiti svoje stado od plamene stihije, javile su talijanske novinske agencije.

Te pogibije uslijedile nakon što su 53-godišnja žena i njen 35-godišnji nećak, također u regiji Calabria, poginuli prošlog petka pokušavajući spasiti obiteljski maslinjak.

Vatrogasna služba javila je u četvrtak ujutro da je izvela 528 intervencija u proteklih 12 sati, od kojih 230 na Siciliji, gdje je situacija trenutno pod kontrolom, uključujući i onu u planinskom lancu Madonie, u blizini Palerma.

Regionalne vlasti na Siciliji proglasile su izvanredno stanje zbog požara, dok je 50 dobrovoljnih vatrogasnih timova širom Italije poslalo pomoć u borbi protiv požara na otoku.

Vatrogasna služba javila je o 100 intervencija tijekom noći u Calabrii.

Anticiklon je polje visokog atmosferskog pritiska koje tijekom ljeta donosi suho i toplo vrijeme.

Alžir, mediteranska država, je također zahvaćen požarima, a ta sjevernoafrička zemlja u četvrtak je započela trodnevnu nacionalnu žalost nakon što je broj poginulih porastao na 69.

Mediteran je izdvojen kao „žarišna točka klimatskih promjena“, dok povišene temperature i isušenost tla produžuju sezone požara i udvostručuju mogućnost izbijanja eventualnih plamenih stihija, navodi se u nacrtu procjene UN-a u čiji je uvid ekskluzivno došao AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close