Dogovor je dogovor, ali...

London upozorava: Sporazum o brexitu neće trajati vječno

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2021. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar za poduzetništvo Kwasi Kwarteng poručio je u četvrtak da je Europska unija nefleksibilna po pitanju novih pregovora o dijelu sporazuma o brexitu koji se tiče Sjeverne Irske, upozorivši Bruxelles da nije riječ o sporazumu koji će trajati vječno.

"Dogovor je dogovor, ali to nije bilo nešto što će trajati vječno", rekao je Kwarteng za Sky.
"Bio je fleksibilan i želimo da to funkcionira jednostavnije", dodao je.

"Članak 16. ... Mogli smo ga suspendirati, ali smo odlučili da nećemo. To nije naša početna pozicija i želimo biti u mogućnosti pregovarati i razgovarati s EU o tome kako najbolje ići naprijed", istaknuo je britanski ministar poduzetništva, piše Hina.

London je zatražio u srijedu od EU-a promjenu protokola o Sjevernoj Irskoj samo godinu dana nakon što je dogovoren.

EU je odmah odbacila takav zahtjev, poručivši da Velika Britanija treba poštivati međunarodne obveze. Bruxelles je ukazao na činjenicu da je o tom protokolu pregovarao britanski premijer Boris Johnson.

Protokol je bio ključni dio nagodbe o brexitu, koju je podržao Johnson. Protokolom je Sjeverna Irska ostala dijelom jedinstvenog europskog tržišta za robu, ali zato se moraju provoditi kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Tvrtke u Sjevernoj Irskoj kažu da to šteti trgovini, a sjevernoirski unionisti prosvjedovali su zbog slabljenja veza s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close