Pao dogovor

London tvrdi da je dogovoren nacrt sporazuma o Brexitu

Europska komisija je prije vijesti o postizanju tog dogovora objelodanila popis hitnih mjera koje treba poduzeti u slučaju da nema dogovora sa Londonom.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2018. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Brexit

Britanska vlada priopćila je u utorak da su se britanski i europski pregovarači dogovorili o nacrtu sporazuma o budućim odnosima poslije Brexita i dodala da će vlada o tome raspravljati u srijedu, prenijela je agencija France press. 

''Vlada se  sastaje u srijedu u 14.00 sati po lokalnom vremenu da bi razmotrila nacrt sporazuma do kojeg su došle pregovaračke ekipe u Bruxellesu i da bi donijela odluke o narednim etapama'', navodi se u priopćenju vlade. 

Britanski mediji su nešto ranije prenijeli da su Velika Britanija i Europska unija postigle "tehnički dogovor" o Brexitu i dodali da su britanski ministri pojedinačno u utorak uveče pozvani u sjedište vlade, prije sjednice zakazane za 14. studeni.

Irska televizija RTE javila je da je postignut dogovor kako bi se izbjegla tvrda granica između Irske, članice EU-a, i britanske pokrajine Sjeverne Irske. 

Sporazum uključuje takozvani backstop, zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita. 

To pitanje je do sada bila glavna prepreka u postizanju dogovora o budućim odnosima između Londona i Brisela, poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, koje stupa na snagu 29. ožujka 2019. godine. 

Ipak, RTE navodi da to još ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni. 

Agencija AP prenijela je da će u srijedu u Bruxellesu biti održan i sastanak veleposlanika 27 zemalja EU. 

Europska komisija je prije vijesti o postizanju tog dogovora objelodanila popis hitnih mjera koje treba poduzeti u slučaju da nema dogovora sa Londonom. 

Potpredsednik EK Frans Timmermans je rekao da su te pripreme neophodne, jer će povlačenje Velike Britanije "izazvati brojne poremećaje" sa ili bez dogovora, i dodao da su svi u obavezi da pričine "što manju moguću štetu", javlja Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close