Nakon suspenzije vlade

London i Dublin pokreću pregovore o podjeli moći u Sjevernoj Irskoj

Irska državna televizija RTE navodi kako su razgovori potaknuti prošlotjednim ubojstvom novinarke Lyre McKee tijekom sektaških nemira u Derryju.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2019. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska i irska vlada najavile su razgovore svih stranaka o nastavku podjele moći u Sjevernoj Irskoj gotovo dvije godine nakon suspenzije tamošnje vlade.

Irska državna televizija RTE navodi kako su razgovori potaknuti prošlotjednim ubojstvom novinarke Lyre McKee tijekom sektaških nemira u Derryju.

Probritanska Demokratska unionistička stranka (DUP) i irska republikanska stranka Sinn Fein dijelile su vlast u sjevernoirskoj vladi većinu vremena od Sporazuma na Veliki petak 1998. godine, temelja mirovnog procesa na irskom otoku.

Kriza vlasti

Trenutna kriza vlasti započela je u siječnju 2017. odlaskom veteranskog političara Sinna Feina Martina McGuinnesa s dužnosti potpredsjednika i odbijanja njegove stranke da imenuje nasljednika.

U zajedničkoj izjavi britanske premijerke Therese May i irskog premijera Lea Varadkara, objavljenoj u petak, navodi se da se dvoje premijera složilo da započnu "novi proces političkih razgovora" kojim bi se prekinulo dvogodišnje razdoblje krize vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Razgovori će uključiti sve glavne političke stranke u Sjevernoj Irskoj, kao i dvije vlade, kazali su May i Varadkar.

Dvoje premijera navelo je da im je cilj "brza ponovna uspostava demokratskih institucija" koje su uspostavljene kao rezultat Sporazuma na Veliki petak. Najavili su da će do kraja svibnja razmotriti ostvareni napredak.

Smrt novinarke

Policija Sjeverne Irske u petak je pozvala na otkrivanje informacija o muškarcu, navodno starijem tinejdžeru, koji se vidi na snimci nedugo prije nego što je 18. travnja ubijena 29-godišnja McKee.

"Vjerujem da je to napadač koji je pucao nasumično po gomili, doveo u opasnost zajednicu i policiju i Lyri oduzeo život", kazao je sjevernoirski policijski dužnosnik Jason Murphy.

Na pogrebu novinarke, osim čelnika DUP-a i Sinn Feina, bili su i britanska premijerka May i irski premijer Varadkar.

Katolički svećenik Martin Magill je govoreći na misi za obje zajednice u anglikanskoj katedrali sv. Ane u Belfastu pozvao da smrt McKee otvori "vrata prema novom početku" u krhkom mirovnom procesu.

Pohvalio je što su se politički čelnici ujedinili nakon ubojstva novinarke, no upitao je "zašto je potrebna smrt 29-godišnjakinje s cijelim životom ispred sebe da bi došli do te točke".

Kopirati
Drag cursor here to close