Obećana zemlja

Ljudi bježe iz New Yorka

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja virusa korona, ekonomskih problema i rastuće stope kriminala.
Vijesti / Svijet | 16. 11. 2020. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njujorčani sve više bježe iz svoje metropole, a najčešći razlozi su kriminal, ekonomsko osiromašenje i virus korona.

Od ožujka ove godine, gotovo 300.000 domaćinstava iselilo se iz New Yorka.

Američka poštanska služba je od 1. ožujka do 31. listopada primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese onih koji su napustili New York, što najčešće podrazumijeva cijela domaćinstva, a ne samo pojedince.

Samo od ožujka do srpnja bilo je 245.000 takvih zahtjeva, što je više nego dvostruki rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada objašnjava se strahom od širenja virusa korona, ekonomskih problema i rastuće stope kriminala.

Također, škole u New Yorku imaju lošu reputaciju.

Država New York zabilježila je 33.000 mrtvih od Covida-19, što je najviše u SAD. U samom gradu New Yorku bilo je čak 24.000 preminulih.

Američka metropola imala je neke od najstrožih karantena u SAD, zbog čega je propalo na tisuće malih firmi, kao što su restorani, prodavaonice i saloni ljepote.

Kada su počeli protesti poslije ubojstva Georgea Floyda, ne samo da je New York postao pogođen neredima na tim prosvjedima, već je buknula i stopa kriminala.

Da je New York postao nepoželjno mjesto za život, govore i rezultati istraživanja koje je u julu i kolovozu proveo Manhattan institut.

Čak 44 posto Njujorčana koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara razmišlja o iseljavanju iz grada. Dvije trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica New Yorka.

Većina smatra da je kvaliteta života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu prepolovljeno je.

Prema službenim podacima njujorške policije, od siječnja do rujna 2020. godine zabilježena su 344 ubojstva, što prevladava cijelu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubojstava. Broj pucnjava porastao je za čak 94 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana preseljava se u okolne okruge, kao što su New Jersey i okruzi u državi New York koji su izvan samog grada.

Međutim, 13.000 domaćinstava preselilo se na Floridu, a čak 9.000 u Los Angeles.

Prema procjenama, potražnja za nekretninama najmanja je u posljednjih 14 godina, a samo na Manhattan prazno je 16.000 stanova, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close