Libijska vojska zauzela koridor na logističkoj ruti Haftarovih snaga

Libijska vojska danas je javila kako je preuzela kontrolu nad koridorom koji je bio glavna logistička ruta nelegitimnih militantnih snaga
Vijesti / Svijet | 11. 06. 2020. u 14:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libijska vojska danas je priopćila kako je preuzela kontrolu nad koridorom koji je bio glavna logistička ruta nelegitimnih militantnih snaga koje sa istoka Libije predvodi pučist Khalifa Haftar.

U priopćenju se navodi da su snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije uspostavile kontrolu na 250 kilometara dugom koridoru koji spaja južne i zapadne dijelove Libije i koji je duže od godine bio glavna linija snabdijevanja Haftarovih militanata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Usporedo s tim, libijska vojska priopćila je da se premijer Libije Fayez al-Sarraj sastao se vojnim čelnicima u Tripoliju te na sjeveru i unutrašnjosti te zemlje.

U priopćenju se navodi da je na sastancima bilo govora o aktuelnoj borbi protiv Haftarovih militanata koji uživaju podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i o naporima za uspostavi sigurnosti i reda u mjestima koja je libijska vojska oslobodila proteklih dana.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga.

Haftarovi militanti su u proteklom tjednu izgubili kontrolu u više gradova koje su držali pod okupacijom u Libiji, uključujući kompletnu provinciju Tripoli i Tarhunu, kao i zračnu bazu Al-Watiya. Libijska vojska uspostavila je kontrolu i u vojnim kampovima El-Tekbali, Hamza i Yermuk.

U subotu je libijska vojska pokrenula operaciju oslobađanja na istoku i u unutrašnjosti zemlje, a oslobodila je i grad Wadi Wishka, kod Sirta.

Kopirati
Drag cursor here to close