Dobili humanitarnu i medicinsku pomoć

Libija: Spašeni migranti koji su bili na otečenom gumenom čamcu

Prva operacija izvedena je uz obalu grada Zlitena, 160 km istočno od glavnog grada Tripolija, i spašena su 203 migranta na dva gumena plovila, navodi se u priopćenju libijske mornarice.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2019. u 10:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Libijska mornarica u četvrtak je spasila ukupno 290 ilegalnih migranata, uključujući žene i djecu, na zapadnoj obali zemlje u dvije odvojene operacije. 

Prva operacija izvedena  je uz obalu grada Zlitena, 160 km istočno od glavnog grada Tripolija, i spašena su 203 migranta na dva gumena plovila, navodi se u priopćenju libijske mornarice. 

U drugoj operaciji uz obalu grada Garrabulli, 55 km istočno od Tripolija, spašeno je 87 migranata koji su bili na oštećenom gumenom čamcu, dodala je mornarica. 

Spašeni migranti su različitih nacionalnosti, a svi su dobili humanitarnu i medicinsku pomoć i odvedeni su u prihvatne centre, priopćila je mornarica. 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u četvrtak kako migranti spašeni na libijskoj obali "ne bi trebali biti vraćeni u pritvor" jer u Libiji nema sigurnih utočišta. 

Od početka aprila, vojska sa istoka Libije vodi ofanzivu da preuzme Tripoli od vlade koju podupire UN. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tokom tih borbi ubijeno je  510 osoba, a deseci su ozlijeđeni. 

Libija je postala vodeća  polazna tačka za ilegalne migrante koji se nadaju da će prijeći Sredozemno  more na putu za  Evropu. 

Migrantska skloništa u Libiji prepuna su hiljada ljudi koji su spašeni na moru ili uhapšeni od strane libijskih sigurnosnih službi.

Kopirati
Drag cursor here to close