Egils Levits

Latvija dobila novog predsjednika

Levits je izabran za predsjednika Latvije sa 61 glasom za od 100 parlamentaraca.
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2019. u 19:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Latvijski parlament u srijedu je izabrao bivšeg suca Europskog suda pravde Egilsa Levitsa za novog predsjednika te baltičke države. 

Levits je izabran za predsjednika Latvije sa 61 glasom za  od 100 parlamentaraca. 

Tijekom parlamentarne rasprave koja je prethodila glasanju, zastupnici vladajuće koalicije desnog centra dali su podršku  Levitsu, pohvalivši ga kao najboljeg i najsposobnijeg od tri kandidata na predsjedničkim izborima, prenosi Xinhua.

Dva druga predsjednička kandidata bili su pravobranitelj Juris Jansons koji je imao podršku opozicijske Unije Zelenih i poljoprivrednika, i zastupnik Didzis Smits, kandidat kojeg je podržalo nekoliko članova njegove stranke KPV LV.

Levits (63) rođen u Rigi, a proveo je mladost u Njemačkoj. Diplomirao je na Sveučilištu u Hamburgu gdje je studirao političke znanosti i pravo. 

Mandat mu traje četiri godine a službeno počinje 8. lipnja kada ističe mandat sadašnjem predsjedniku Raimondsu Vejonisu. 

Dužnost latvijskog predsjednika je uglavnom protokolarna. On je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i imenuje premijera i veleposlanike. Predlaže zakone i ima pravo raspustiti parlament.

Kopirati
Drag cursor here to close