Tijekom karantene

Kvaliteta zraka u Kini se poboljšala za oko 10,8 posto

Karantena pridonijela poboljšanju kvalitete
Vijesti / Svijet | 14. 08. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncentracija  opasnih čestica poznatih kao PM2.5 pala je u Kini 10.8 posto od siječnja do srpnja, pošto je industrija usporila zbog koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u petak, iako je ta razina i dalje veća od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prosječna koncentracija PM2.5 u proteklih sedam mjeseci bila je 33 mikrograma po prostornom metru, pokazuju podaci iz mjernih postaja u više od 300 gradova, objavilo je ministarstvo ekologije i zaštite okoliša.

Kineski nacionalni standard je 35 mikrograma, a WHO preporučuje da ne prelazi deset mikrograma, piše Hina.

Karantena pridonijela poboljšanju kvalitete

PM2.5 nastaje izgaranjem fosilnih goriva i u drugim industrijskim procesima te je povezan s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti pluća i karcinom.

U ministarstvu kažu da je poboljšanje kvalitete zraka u veljači i ožujku bilo "neusporedivo" pošto je vlada uvela karantenu kako bi spriječila širenje koronavirusa, a koja uključuje smanjenje industrijske aktivnosti i prometa.

No, aktivisti upozoravaju da bi Kina mogla zatvoriti oči pred industrijskim onečišćivačima i osloniti se na energetski intenzivne procese kako bi u drugoj polovini godine preokrenula loše gospodarske trendove.

Tek će se vidjeti je li ovo početak dobrog trenda

"U travnju se dogodilo privremeno povećanje onečišćenja, ali je ubrzo palo u svibnju", rekla je Li Shuo iz Greenpeacea. "

"Tek trebamo vidjeti je li srpanj početak šireg trenda".

U srpnju je prosječna koncentracija PM2.5 pala pet posto, ali se vratila u nekim regijama. U glavnom gradu Pekingu je povećana 10.8 posto na 41 mikrogram. Regija Peking-Tianjin-Hebei, poznata po velikim količinama smoga, skočila je 5.9 posto, na 36 mikrograma.

"Industrijski učinci vraćaju se na razine prije korone", rekla je Li. "Kvaliteta zraka to ponekad prati, a ponekad ne. Važnu ulogu igraju vrijeme i drugi čimbenici", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close