Napetost raste

Kuvajt spreman za reagiranje u slučaju rata, Izrael tvrdi da do njega neće doći

Ministarstva su predstavila mjere predostrožnosti, uključujući plan Ministarstva informiranja za podizanje svijesti o važnosti održavanja unutarnje stabilnosti, dodao je.
Vijesti / Svijet | 18. 05. 2019. u 18:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik kuvajtske Narodne skupštine (parlamenta), Marzouq Al-Ghanim, izjavio je kako je situacija u regiji "ozbiljna i da nije ohrabrujuća", istakavši da su na zatvorenoj sjednici u četvrtak ministri Vlade objasnili zastupnicima kako su spremni za suočavanje s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji.  

Al-Ghanim je nakon sjednice izjavio novinarima da je na temelju informacija koje je vlada predstavila o stanju u regiji bilo jasno "koliko je sljedeća faza ozbiljna i osjetljiva, stoga je važno izvršiti pripreme i poduzeti sve mjere predostrožnosti". 

Kazao je kako su ministri objasnili da je "država spremna da se suoči s bilo kakvim ratnim stanjem u regiji, ako do njega dođe". 

Ministarstva su predstavila mjere predostrožnosti, uključujući plan Ministarstva informiranja za podizanje svijesti o važnosti održavanja unutarnje stabilnosti, dodao je. 

Na pitanje postoji li mogućnost za rat u regiji, Al-Ghanim je rekao: "Na temelju raspoloživih informacija koje su naveli nadležni ministri ta mogućnost je, nažalost, velika jer stvari ne idu u smjeru koji želimo."  

Al-Ghanim je pojasnio da su pripreme vlade ovaj put u usporedbi s prethodnim krizama "mnogo bolje od prošlih vremena, te da su zastupnici relativno zadovoljni ovim pripremama". 

Kuvajt je mala država i na nju u velikoj mjeri utječu događanja u regiji, "zato nas zabrinjavaju stvari izvan naše kontrole i vanjske okolnosti". 

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana porasle su posljednjih tjedana nakon što je Washington pojačao svoja ograničenja za izvoz iranske nafte, te poslao američki nosač aviona u regiju kako bi povećao pritisak na Teheran. 

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi odbacio je mogućnost izbijanja rata između Irana i SAD-a, rekavši da ove dvije strane to ne žele. Također je naglasio kako postoje pokazatelji s obje strane da će se sve dobro završiti, prenosi Al Jazeera. 

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif ocijenio je da neće doći do novog rata u regiji. 

Kako je objasnio, Teheran ne želi sukob i istakao da nijedna zemlja nema iluziju da može da se sukobi s Iranom. 

Do porasta napetosti u regiji došlo je pošto je američko veleposlanstvo u Iraku ranije priopćila da je od State Departmenta dobila naređenje da cijelo osoblje koje nije neophodno, odmah napusti tu zemlju zbog pojačanih tenzija u odnosima SAD s Iranom, prenio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close