Zbog migranata

Kurz: Južne države EU rado uzimaju naš novac

Kurz je predložio pregovore o novom sporazumu o Europskoj uniji koji bi zamijenio onaj iz Lisabona za koji smatra da više nije prilagođen trenutnoj situaciji.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2019. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je da države Europske unije koje su primile značajan broj migranata i imaju velike dugove "rado primaju naš novac", promovirajući time svoj plan da EU kažnjava države koje su problematične po tim pitanjima.

Kurz je predložio pregovore o novom sporazumu o Europskoj uniji koji bi zamijenio onaj iz Lisabona za koji smatra da više nije prilagođen trenutnoj situaciji.

Kurz bi kažnjavao one koji ne registriraju migrante

Austrijski konzervativni čelnik bi uveo mjere poput kazni za članice koje ne registriraju propisno migrante ili uvećavaju svoj javni dug, što se vjerojatno odnosi na Italiju i Grčku. Austrija se ranije sukobila s obje države po tim pitanjima.

Kurz je najavio da će svoj prijedlog iznijeti na summitu europskih čelnika u četvrtak u rumunjskom Sibiuu iako se čini da ne postoji volja za izmjenom temeljnog europskog ugovora, za što bi bila potrebna suglasnost svih članica EU-a, ratifikacija u nacionalnim parlamentima, a u nekim državama i referendumi.

Upitan na austrijskoj televiziji ORF o svojim prijedlozima o migraciji i dugu, Kurz je rekao kako "govori o državama koje rado primaju naš novac i u potpunosti su spremne zarađivati" na migracijama, javlja Hina.

Iako nije otkrio na koga misli, njegovi komentari jasno su usmjereni prema južnim članicama EU-a koje su često meta kritika sjevernih država poput Njemačke zbog svojih loših gospodarskih pokazatelja.

Austrija je jedan od glavnih kritičara Italije

Austrija je ove godine bila među vodećim kritičarima talijanskog proračuna zbog kojeg se vlada u Rimu sukobila s Bruxellesom. Kurzovi konzervativci vladaju u koaliciji s krajnjom desnom s kojima su kao prioritet odredili smanjivanje državnog duga.

Mnogi ekonomisti i neki političari u južnoj Europi odgovaraju kako bogatiji sjever ima odgovornost redistribucije više sredstava prema jugu, što je anatema posebice u njemačkoj politici predanoj fiskalnoj odgovornosti.

Kurz je rekao i kako njegov prijedlog reforme europskog ugovora, što uključuje i smanjivanje broja europskih povjerenika i zatvaranje sjedišta Europskog parlamenta u Strasbourgu, čemu se Francuska žestoko opire, ima podršku kod nekih njegovih kolega.

"Mnogi, posebice mlađi čelnici vlada, znaju da moramo mijenjati Europsku uniju ukoliko ju želimo održati", rekao je Kurz.

"Razni premijeri među liberalima, ali i u Europskoj pučkoj stranci imaju pogled sličan mom", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close