Zaštita granice i jačanje konkurentnosti

Kurz podržava ''europsku renesansu''

On je, u izjavi agenciji APA, naglasio da je za Europu koja bi bila snažna u velikim pitanjima, a kod ostalih odlučivanje prepustila regijama ili zemljama članice.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2019. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz podržava prijedloge predsjednika Francuske Emanuela Makrona u njegovom zalaganju za ''europsku renesansu''.

Ideja "europske renesanse" odnosi se na područja zaštite granice i jačanja konkurentnosti.

Kurc je istaknuo da je on za Europu supsidijarnosti.

On je, u izjavi agenciji APA, naglasio da je za Europu koja bi bila snažna u velikim pitanjima, a kod ostalih odlučivanje prepustila regijama ili zemljama članice.

"Nama je potrebno ukupno gledano manje pravila, ali kojih bi se pridržavali", naglasio je on dodajući da je zajedničko djelovanje potrebno po pitanju zaštite granica EU i jačanja konkurentnosti, ali da nema potrebe za zajedničkom socijalnom politikom. 

Takođe, podržava i Makronov prijedlog za novo partnerstvo sa Afrikom, veći fokus na inovacije, povlašten tretman produzeća iz EU i ambicioznu borbu protiv klimatskih promjena.

Isto tako, zalaže se za fer oporezivanje internet giganata u Europi, kao i za borbu protiv mržnje, posebno antisemitizma, i to i na internetu.

Druge predloge, kao što su jedinstvena minimalna plaća u EU, socijalna unija ili objedinjavanje dugova, on odbija.

"Kao neutralna zemlja, koja nije članica NATO kritički gledamo i na planove povećanja izdataka za odbranu na dva odsto BDP-a, ali i obavezu pružanja vojne pomoći", rekao je Kurz ističući da pozitivno gleda na zajedničku fotelju EU u Savjetu sigurnosti UN.

Pozdravio je pokrenutu debatu o budućnosti EU, koju je inicirao Makron.

"Kao netko tko je za EU u našem je interesu da radimo na djelotvornoj i snažnoj EU, kao i da zaštitimo naš europski način življenja", objasnio je on dodajući da pod tim podrazumijeva vladavinu prava, demokraciju i slobode, koje treba braniti, navodi klix. 

Kopirati
Drag cursor here to close