Turski ministar tvrdi

Grčka je naoružala 18 otoka, dovodi do eskalacije tenzija

Time dovode do eskalacije tenzija, uništavaju međusobni dijalog. Potrebno je da Grčka ostavi po strani svako ponašanje koje dodatno povećava napetosti i provokacije",
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2020. u 15:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar odbrane Hulusi Akar, komentirajući događanja u istočnom Mediteranu, izjavio je da je Turska za dijalog i mirna rješenja.

"Mi smo za dijalog. Želimo da naši problemi koje imamo ovdje mirnim putem dobiju politička rješenja", rekao je Akar u razgovoru za AA u gradu Antalyi.

Naglasio je ipak kako Grčka naoružavanjem otoka dodatno povećava tenzije.

"Kršeći međunarodne sporazume, Grčka je naoružala 18 otoka. Time dovode do eskalacije tenzija, uništavaju međusobni dijalog. Potrebno je da Grčka ostavi po strani svako ponašanje koje dodatno povećava napetosti i provokacije", kazao je Akar.

Istaknuo je kako tenzije i provokacije ne pomažu nikome, posebno ne pomažu Grčkoj.

"Grčki narod ne bi trebao pristajati na Macronove inicijative i ne bi trebao biti žrtva Macronovog pokušaja samospašavanja. Jasno je da su politike gospodina Emmanuela Macrona propale. Pokušava igrati neke uloge kako bi to zataškao", dodao je.

Akar je poručio da je njegova zemlja spremna nastaviti pregovore pod okriljem NATO-a.

"Spremni smo da budemo domaćini četvrtog sastanka. Neka dođu. Mi smo u pravu, nećemo se ustručavati da se sastanemo", rekao je Akar te je prokomentirao i aktivnosti namjenskog broda Oruc Reis koji obavlja misiju sondažnih istraživanja energenata u istočnom Mediteranu.

"U okviru plana, kretat će se naprijed-nazad. Nema govora da se odreknemo svojih prava na tom području", kazao je turski ministar.

Dotaknuo se i događanja u Libiji, napominjući kako mnoge zemlje nijemo posmatraju nasilje i nepravdu u toj zemlji.

"Mnoge države i institucije nažalost šute naspram nepravde u toj zemlji i nijemo posmatraju napade koje izvode Haftarove jedinice", rekao je Akar.

Kopirati
Drag cursor here to close