Utrka za kandidaturu

Kreću demokratske debate: Biden protiv svih

Amerikanci se psihički pripremaju za najveću političku raspravu u zemlji od kampanje 2016. godine.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2019. u 07:51 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od važnijih trenutaka za demokrate koji žele izazvati Donalda Trumpa na izborima 2020. zbiva se ovaj tjedan u Miamiju. Ondje će prvi put licem u lice debatirati 20 demokratskih kandidata pred kojima će Joe Biden braniti svoj status favorita.

Amerikanci se psihički pripremaju za najveću političku raspravu u zemlji od kampanje 2016. godine. Riječ je o dvodnevnom događaju koji počinje u srijedu i na kojem će 24 demokratska kandidata pokušati istaknuti svoje prednosti. Ili posrnuti na prvoj prepreci.

Bivši Obamin potpredsjednik Biden, koji treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u povijesti američke demokracije.

Biden vodi

Biden vodi u svim anketama pa je na njemu pritisak da uvjeri milijune glasača koji će uživo pratiti raspravu da zaslužuje ostati na vrhu.

Kao i njegovi rivali, Biden je većinu prošlog vikenda proveo u kampanji. U Južnoj Karolini je stanovnicima rekao kako se nada da će biti njihov kandidat, ali je ukazao i na važnost zajedništva, javlja Hina.

"Tko god na kraju bio demokratski kandidat, moramo se držati zajedno i izabrati demokratskog predsjednika SAD-a", poručio je u gradu Columbiji.

Bidenu za vrat dišu senator Bernie Sanders na drugom mjestu, senatorica Elizabeth Warren, mladi gradonačelnik Pette Buttigieg, homoseksualac koji je kao vojnik služio u Afganistanu te još niz kandidata.

Sanders protiv Bidena

Debata će se održati u dvije večeri. Demokratska stranka je na temelju anketa i prikupljenih donacija odabrala 20 kandidata, podijelivši ih u dvije skupine.

Warren, treća po anketama, nastupa prvu večer, u četvrtak u dva ujutro po hrvatskom vremenu, čime dobiva odličnu startnu poziciju. Debatirat će s bivšim kongresnikom Betom O'Rourkeom, senatorima Coryjem Bookerom i Amy Klobuchar, njujorškim gradonačelnikom Billom de Blasiom i bivšim gradonačelnikom San Antonija Julianom Castrom.

No rasprava od koje se više očekuje održat će se drugog dana, kad će se umjereni Biden suprotstaviti 77-godišnjem Sandersu, zagovorniku demokratskog socijalizma, te Buttigiegu, gradonačelniku gradića South Benda koji je dvostruko mlađi od bivšeg Obaminog potpredsjednika.

Sanders je po pitanju zdravstva i ekonomske nejednakosti gurnuo stranku dodatno ulijevo, nakon što 2016. nije uspio postati njezin glavni kandidat u završnoj borbi s Hillary Clinton.

Najavio je da će debatu iskoristiti kao platformu za davanje podrške zdravstvenom osiguranju za sve građane, protivljenju ratu u Iraku i osudu "katastrofalnih trgovinskih sporazuma". Ukratko, naglasit će po čemu se razlikuje od Bidena, svog glavnog rivala.

"Debate su Bidenu dobar ispit koliko mu je čvrsta podrška", ističe Kyle Kondik, politolog sa sveučilišta u Virginiji, upozoravajući kako je Bidenovo rano vodstvo u utrci "tanko".

Buttigiegu, koji se iz potpuno nepoznatog političara vinuo među demokratske favorite, ovo će biti prvi ispit na nacionalnoj razini.

Tenzije rastu i na lijevom krilu stranke za čiju se naklonost bore Sanders i Warren. Oboje pozivaju na veću kontrolu financijskog tržišta, prošireno zdravstveno osiguranje i djelomično ili potpuno otpisivanje studentskih kredita.

"Bio to Biden, Elizabeth Warren ili netko drugi, smatram da sam ja najjači kandidat za poraz Donalda Trumpa", rekao je Sanders prošli tjedan za CNN.

Trump je natuknuo da bi mogao gledati raspravu i osvrnuti se na nju na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close