Velika Britanija

Kraljica odobrila nacrt zakona o zabrani Brexita bez dogovora

Zakon obvezuje Vladu da traži produljenje roka od 31. listopada kako bi postigla dogovor s Europskom unijom o Brexitu.
Vijesti / Svijet | 09. 09. 2019. u 18:42 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon usvajanja u parlamentu prošlog tjedna, nacrt zakona o odbacivanju Brexita bez dogovora 31. listopada, u ponedjeljak je odobren i kraljevskim pristankom kraljice Elizabethe, javlja Anadolija.

Zakon obvezuje Vladu da traži produljenje roka od 31. listopada kako bi postigla dogovor s Europskom unijom o Brexitu.

Opći izbori

Administracija Borisa Johnsona usprotivila se prijedlogu zakona, tvrdeći da će ograničiti Vladu u njezinu pregovaračkom položaju s EU-om u vezi s postizanjem konačnog dogovora.

Međutim, postoje spekulacije među zastupnicima da se aktualna vlada neće pridržavati spomenutog zakona te da neće tražiti produljenje roka od EU-a.

U međuvremenu je predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow najavio da će odstupiti s dužnosti do 31. listopada ne budu li do tad održani opći izbori.

Prethodno je potvrđeno da će britanski parlament biti suspendiran od kraja radnog dana u ponedjeljak sve do sredine sljedećeg mjeseca, a prenosi Reuters.

Britanska je kraljica Elizabetha krajem kolovoza odobrila plan premijera da suspendira parlament, a u priopćenju Kraljevskog vijeća stajalo je da će parlament biti suspendiran "ne prije ponedjeljka, 9. rujna, i ne kasnije od četvrtka, 12. rujna, sve do ponedjeljka, 13. listopada".

To znači da je Johnson odlučio suspendirati parlament na prvi mogući dan, i to nakon što zastupnici glasaju o njegovu prijedlogu za prijevremene izbore.

U ponedjeljak bi na snagu trebao stupiti zakon koji sprječava izlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma i prisiljava Johnsona da od EU-a traži novu odgodu.

Kako bi to spriječio, Johnson će drugi put pokušati sazvati prijevremene izbore, ali mu to vjerojatno opet neće uspjeti jer oporbeni zastupnici žele osiguranje da Johnson ne izvede Veliku Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Johnsonov je glasnogovornik ponovio da vlada ne želi nikakvo besmisleno produljenje roka nego glasanje o prijevremenim izborima, kojima Johnson želi riješiti nastalo stanje.

Za raspisivanje izbora Johnsonu treba podrška dvije trećine Donjeg doma, pa se očekuje da je, kao i prošlog tjedna, u ponedjeljak neće skupiti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Britanski je premijer rekao da bi radije "skončao u jarku" nego tražio odgodu.

Susret u Dublinu

Britanski mediji pišu kako Johnson planira "sabotirati" pokušaj parlamenta da mu nametne odgodu tako što će u Bruxelles poslati pismo u kojem će stajati da se vlada protivi odgodi Brexita, što kritičari smatraju kršenjem zakona.

Johnson je u ponedjeljak otputovao u Dublin, gdje se susreo s premijerom Leom Varadkarom. Pitanje irske granice nakon Brexita jedno je od glavnih točki prijepora u sporazumu koji je s Bruxellesom ispregovarala bivša britanska premijerka Theresa May i koji je parlament triput odbio.

Varadkar upozorava kako uklanjanje "backstopa", zaštitnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, znači da će se dogoditi Brexit bez sporazuma, dok ga Johnson odbacuje i smatra "nedemokratskim".

I dok je London spreman na izlazak bez sporazuma, Johnson kaže da bi takav scenarij predstavljao neuspjeh, za koji bi bile odgovorne i britanska i irska vlada.

"Zbog poslovnog svijeta, poljoprivrednika i milijuna običnih ljudi koji računaju na našu maštu i kreativnost da to obavimo, želim da znate da snažno preferiram pronalazak dogovora", zaključio je Johnson.

Kopirati
Drag cursor here to close