Angela Merkel

"Kraljica Europe" preživjela je svoj najveći izazov

Ako do kraja odradi četvrti mandat ova 63-godišnjakinja će izjednačiti i preteći maratonsku vladavinu njenog mentora i njemačkog ujediniteljskog kancelara Helmuta Kohla.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2018. u 14:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Angela Merkel, dugogodišnja "Kraljica Evrope" i njemačka kancelarka, preživjela je najdublju krizu vlasti uoči svog četvrtog,i kako mnogi očekuju, posljednjeg mandata na čelu države, piše AFP.

Nakon 12 godina na čelu najjače europske ekonomije, Merkel, kćerka njemačkog pastora koju dugo smatraju i najmoćnijom ženom svijeta, nastavlja svoju vladavinu i to poslije najdužeg koalicijskog pregovaranja u njemačkoj poratnoj povijesti.

Ako do kraja odradi četvrti mandat ova 63-godišnjakinja će izjednačiti i preteći maratonsku vladavinu njenog mentora i njemačkog ujediniteljskog kancelara Helmuta Kohla.

Ali, sve više je analitičara koji sumnjaju hoće ona ostati na vlasti toliko dugo, te upozoravaju da Njemačka ulazi u sumrak njene vladavine. Današnji problemi Angele Merkel su cijena koju plaća zbog iznenađujuće hrabre odluke da otvori njemačke granice za masovni priliv izbjeglica koje su dovele više od milijuna migranata u tu državu od 2015. godine. Njen humani akt ju je napravio herojem liberala, ali je izazvao ksenofobični udar i porast desničarske Alternative za Njemačku (AfD) kojoj je glavna misija svrgnuti kancelarku.

Kada je AfD ušao u Bundestag na proteklim izborima razbijen je tabu da ekstremisti sjede u parlamentu dok se Merkel morala suočiti s najgorim izborim rezultatom njene stranke još od 1949. godine. Iako se niko unutar njenih demokršćana nije odvažio da dovede u pitanje njenu poziciju, politički analitičar Oskar Niedermayer ističe kako je jasno da je "Angela Merkel prošla svoj zenit".

Tijekom duge vladavine, liderka koja je odrasla iza željezne zavjese je preživjela mnoge krize. Često su je zvali i šampionom štednje zbog njenih čvrstih stavova u vezi s dužničkom krizom u eurozoni kada su je demonstranti uspoređivali s nacistima.

U turbulentnom vremenu Donalda Trumpa, Brexita i brojnih međunarodnih kriza, širom svijeta nju slave kao glavnog branitelja liberalne demokracije. Nijemci su dugo vremena u njoj vidjeli kamen temeljac stabilnosti, ekonomskog rasta i zaposlenosti. Zahvalnost su joj izražavali birajući je na čelo države, pa je postala prva i najmlađa kancelarka u povijesti Njemačke.

Merkel je sa svojim pragmatičnim, skromnim i uvjerljivim stilom vladanja činilo se pronašla savršeni način za opstanak na vlasti u bogatoj naciji koja stari i koja želi kontinuitet umjesto promjena. Nesklona glamuru i zamkama velike moći i dalje živi u svom stanu u Berlinu sa mužem naučnikom Joachim Sauerom koji izbjegava medije, kupuje u lokalnoj trgovini i odmore provodi planinareći u Alpama. Iako su je često kritizirali zbog izbjegavanja velikih odluka, ona ih je donijela mnogo tijekom svoje vladavine, uključujući i gašenje nuklearki nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi, piše AFP na dan kad su njemački socijaldemokrati iskazali glasanjem podršku dogovorenoj koaliciji sa kancelarkinim demokršćanima.

Kopirati
Drag cursor here to close